Meseria de detectiv particular a fost legalizată, în România, încă din anul 2003, principalele prevederi fiind acelea de a desfășura activitățile de supraveghere și investigații fără a aduce atingere unor drepturi fundamentale ale oamenilor, cum ar fi dreptul la viața intima, familială și privată. Un astfel de detectiv pate lucra singur, în mod idependent, sau poate lucra în echipă, în cadrul unei firme specializate, având astfel mai mult suport în rezolvarea misiunilor. O astfel de firmă este și detectivul.ro, a cărei echipă este formată din profesioniști cu experiență și pasionați de activitatea de supraveghere și investigații.
În plus,cu ajutorul unei echipe, un detectiv privat poate avea acces mult mai ușor la informații și, în special, la instrumente și tehnologie de specialitate, moderne și de ultimă generație.Prin urmare, printre elementele cele mai importante necesare desfasurării meseriei de detectiv se regăsesc următoarele:
1. Un aparat foto digital și/sau o cameră video
Deși telefoanele mobile moderne, de ultimă generație, permit utilizarea lor în scopul fotografierii și filmării, calitatea produselor obținute fiind foarte bună, pentru o bună desfășurare a unei operțiuni de filaj și supraveghere, un detectiv are nevoie de aparat foto sau cameră video performante, profesionale.
Acest lucru este cu atât mai important cu cât majoritatea informațiilor obținute de detectivii particulari pot fi utilizate chiar și ca probe în instanță.
2. O trusă cu elemente clasice, specifice meseriei de detectiv particular
În această categorie intră acele echipamente clasice, pe care și cei mai cunoscuți detectivi de pe micile ecrane – cum ar fi Sherlock Holmes – le folosesc. Acestea sunt lupa, binoclul, o lanternă și un instrument care nu era în perioada vestitului detectiv, dar care este esențial pentru desfașurarea unei misiuni, reportofonul, care permite înegistrarea interviurilor martorilor.
3. Accesul la baza de date
Unul dintre elementele cele mai importante pentru rezolvarea cu succes a oricărei misiuni este accesul la baza de date, care permite detectivului să obțină informații cu privire la înregistrări publice, caziere judiciare, căsătorii sau divorțuri și alte informații care vizează aplicarea legilor publice.
4. Gadgeturi speciale și moderne
Când se vorbește depre meseria de detectiv este imposibil ca gândul să nu se îndrepte și către instrumente și gadgeturi văzute în filmele cu James Bond. Deși pot părea echipamente din viitor, o parte dintre acestea chiar există și sunt utilizate și de detectivi români.
Fie că este vorba despre un voice changer (folosit pentru schimbarea vocii), un smatwatch performant, care are funcții de înregistrare sau GPS (care este foarte popular în rândul oamenilor obișnuiți), aparate de urmărire, cum ar fi camere sau microfoane minuscule, utilizate pentru ascultarea și urmărirea unor persoane sau discuții, ori chiar detectoare de astfel de instrumente de urmărire, toate acestea sunt foarte utile unui detectiv. În plus, o parte dintre ele sunt ușor de găsit și achiziționat și pe piața din România