Un televizor nou este un mare eveniment în viața unui om sau a unei familii. Dar, poate în egală măsură, este și un motiv de griji. Pentru că ești aruncat într-un desiș de specificații și termeni tot mai sofisticați. Și e greu să deosebești funcțiile importante de găselnițele de marketing pe care marii producători le arborează uneori. Dar, indiferent ce nume pompoase poartă, orice Smart TV trebuie să bifeze câteva lucruri clare. Iar dacă îl cumperi în rate de la Flanco, te asiguri că bifezi cât mai multe specificații.
Diagonală mare
Poate că nu trebuia să începem cu asta neapărat. Un televizor bun e bun și dacă are mai puțini centimetri. Dar mărimea chiar contează când cauți o experiență de vizionare cât mai apropiată de sala de cinema. Totul depinde de suprafața încăperii și de distanța dintre tine și ecran. În cazul apartamentelor standard din România, un Smart TV cu diagonală de aproximativ 100 cm va fi mai mult decât suficient. Dacă livingul face parte dintr-un spațiu deschis mai mare și vrei să poți descifra ceva pe TV și atunci când gătești, trebuie să iei în considerare o variantă mai generoasă.
Rezoluție și contrast
Aici, intrăm într-o discuție lungă. Unii spun că orice dispozitiv care depășește rezoluția HD înseamnă bani aruncați pe geam, pentru că nu prea există conținut 4K la dispoziția românului. Ceea ce este, într-un fel, adevărat. Dar lucrurile încep să se schimbe și se vor schimba într-un ritm tot mai alert, în special pentru serviciile de streaming online. Adică fix motivul pentru care ți-ai dori un televizor inteligent în schimbul unui LCD obișnuit. Vorbim despre o investiție pe termen lung, pe care nu ți-ai dori să o faci din nou peste un an sau doi. Așadar, 4K nu este un moft, ci mai degrabă un pariu pe un viitor iminent.
Procesorul care face totul
Toate specificațiile de mai sus nu valorează nimic fără un creier deștept în spate, care să le controleze armonios. Există suficiente modele de TV-uri fără nume, care impresionează cu cifre mari în dreptul diagonalei și al rezoluției și cu cifre mici pe eticheta de preț. Compromisul e în spatele carcasei, greu de depistat în magazin sau online, dar foarte vizibil la tine acasă. Când obiectele încep să dispară din imaginile în mișcare sau când ai impresa că vezi dâre în urma mașinilor din curse antrenante, știi că ai luat țeapă la puterea de procesare.
Mai contează și marca, ar spune mulți. Și, într-adevăr, numele consacrate au o reputație de respectat și încearcă să pună pe piață televizoare cât mai complete. Dar cât timp verifici aceste trei specificații, sunt șanse destul de mari să alegi un televizor Smart care să fie cu adevărat inteligent. Dacă mai folosești și un card precum CardAvantaj, care împarte prețul în rate fără dobândă*, variantele bune devin și mai accesibile.
*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.