După o evaluare medicală riguroasă și promovarea examenelor, ești gata să pornești în călătorie de unul singur. Desigur, perioadă de școlarizare poate varia de la un caz la altul sau de performanța ta în cadrul probelor impuse de lege.
Autovehiculele ce pot străbate drumurile publice sunt clasificate în mai multe categorii. De aceea, va trebui să treci peste diverse examene înainte de a putea urca la volanul oricărui automobil. Cunoștințele legislative și abilitățile practice diferă și ele în funcție de camioanele, autoturismele sau autobuzele pe care vrei să le conduci. Așadar, pentru a deveni un șofer profesionist vei avea de dovedit că ești într-adevăr un expert în ale șofatului.
Categoriile de permis auto și autovehiculele ce pot fi conduse
Împărțirea unui permis auto în categorii multiple presupune mai multe tipuri de examene și ore de pregătire. Obținerea dreptului de a conduce orice autovehicul la o scoala de soferi Bucuresti presupune un efort suplimentar față de cel pentru manevrarea unui scuter, de exemplu. Așadar, vei avea o multitudine de informații de acumulat și o serie de probe de trecut.
În funcție de automobilele la volanul cărora vrei să șofezi, vei avea nevoie de un permis auto din următoare categorii:
-
Categoria A - Permite conducerea pe drumurilor publice a scuterelor și motocicletelor. Categoria este divizată în mai multe subcategorii, clasificate în funcție de specificațiile tehnice pe care le prezintă fiecare tip de motocicletă în parte. Pentru cele mai slabe dintre ele, vârsta minimă de obținere este de doar 16 ani. Pentru alternativele cu performanță ridicată, vârsta minimă este de 24 de ani.
-
Categoria B - Probabil cel mai dorit și des întâlnit permis auto face parte din categoria B. Asemenea categoriei A, și el are mai multe subdiviziuni. Prima subcategorie se poate obține de la 16 ani, iar celelalte de la 18 ani. Un permis pentru categoria B îți permite să conduci autoturisme cu până la 9 locuri. Așadar, destul cât să-ți plimbi întreaga familie și toți prietenii.
-
Categoria C - Sigur ești familiarizat/ă deja cu prezența camioanelor la tot pasul. Toți șoferii de asemenea autovehicule posedă un permis auto categoria C. Așadar, dacă îți surâde ideea de a conduce un tir încărcat cu tot felul de produse, acum știi ce ai de făcut.
-
Categoria D - Un permis auto destinat celor care vor să facă o carieră din transportarea persoanelor dintr-un loc în altul. Categoria C, alături de subdiviziunile aferente, îți permite să iei mai mulți pasageri la bord. Așadar, vei putea depăși cu mult numărul maxim de 8 pasageri al categoriilor B și C.
-
Tr, Tb și Tv - Câteva categorii mai rar întâlnite. Tr reprezintă permisul pentru conducerea de tractoare, mașini și utilaje autopropulsate, fie ele agricole, forestiere sau pentru lucrări. Troleibuzele solicită categoria Tb, iar tramvaiele Tv. Deși nu sunt atât de răspândite, joacă un rol la fel de important în cadrul societății. De asemenea, ele pot fi permise de acces către cariere răsunătoare.
Un permis auto este împărțit într-o multitudine de categorii. Dacă vrei să obții dreptul de a conduce un singur tip de automobil, poți opta pentru varianta cea mai potrivită pentru tine. Astfel, vei avea parte atât de instruire legislativă, cât și de una practică. Toate cunoștințele pe care le vei acumula vor fi atribuite categoriei de permis pentru care vei aplica. Desigur, obținerea tuturor claselor de șofat nu reprezintă nicidecum un dezavantaj. Din contra, nu știi niciodată când ți se ivește o oportunitate de neratat.
Cu cât mai multe categorii, cu atât mai multe avantaje!