
Daca apa din chiuveta de la baie se scurge lent sau chiar ramane blocata, este un semn clar ca aceasta s-a infundat. Exista totusi si o veste buna! Nu trebuie sa fii instalator pentru a remedia situatia – in urmatoarele randuri iti vom explica de ce se infunda chiuvetele si ce solutii simple poti aplica penru a rezolva problema.
Infundarea chiuvetei la baie
Nu trebuie sa te consideri ghinionist daca chiuveta de baie s-a infundat – este o problema des intalnita in orice gospodarie. Daca te intrebi care ar putea fi cauzele, iata cateva dintre ele:
● Acumularea de par – Parul care cade in timpul spalarii se strange de obicei in sifonul de scurgere sau pe tevile instalatiei de baie, iar acolo se combina cu alte reziduuri, blocand treptat scurgerea.
● Utilizarea produselor de ingrijire personala – Anumite produse, precum sapunul solid sau pasta de dinti, lasa depuneri lipicioase in interiorul tevilor. Ele actioneaza ca un adeziv, captand murdaria si praful care ajung in chiuveta baii.
● Apa bogata in calcar – In timp, depunerile de calcar reduc diametrul tevilor si fac scurgerea mai dificila.
● Aruncarea lichidelor grase sau reziduurilor alimentare – Desi aceasta cauza este mai des intalnita la chiuvetele din bucatarie, unii oameni folosesc in mod necorespunzator si chiuveta din baie.
Cum desfunzi chiuveta la bai
Daca ai descoperit cauza care a dus la infundarea chiuvetei la baie, acum este timpul sa treci la actiune. Pentru a rezolva problema si a desfunda instalatiile din baie, vei avea nevoie de urmatoarele lucruri:
● Manusi de cauciuc
● Pompa de desfundat (ventuza)
● Un sarpe de instalatii baie
● Otet si bicarbonat de sodiu
● Apa fierbinte
● Galeata
● Cheie reglabila si burete (doar daca trebuie sa desfaci sifonul)
Pasi pentru desfundarea chiuvetei:
1. Pregateste spatiul – Pune-ti manusile si scoate apa acumulata in chiuveta (daca este cazul).
2. Foloseste pompa de desfundat – Acopera scurgerea chiuvetei cu pompa si apasa energic de cateva ori. Daca observi ca apa incepe sa se scurga mai usor, repeta procesul de mai multe ori.
3. Aplica otet si bicarbonat de sodiu – Toarna in scurgerea chiuvetei o jumatate de cana de bicarbonat de sodiu, urmat de o cana de otet. Reactia efervescenta pe care o vei observa ajuta la dizolvarea depunerilor de sapun, grasime sau calcar. Lasa solutia sa actioneze 15-20 de minute, iar apoi clateste cu apa fierbinte.
4. Foloseste sarpele de instalatii de baie – Daca chiuveta pare in continuare infundata, insereaza sarpele de instalatii in scugere si misca inainte si inapoi pentru a debloca reziduurile. Trage afara mizeria si clateste cu apa fierbinte.
Curatarea si schimbarea sifoanelor pentru chiuveta
Daca niciuna dintre metodele de mai sus nu functioneaza, este posibil ca blocajul sa fie in sifon. In acest caz, urmeaza pasii urmatori:
1. Pregateste zona – Aseaza o galeata sub sifonul chiuvetei in care sa se adune apa si reziduurile care vor curge.
2. Desfa sifonul – Desfa piulitele care fixeaza sifonul de chiuveta si de teava de evacuare cu ajutorul unei chei reglabile. Daca sifonul este din plastic, acest pas poate fi facut manual.
3. Goleste si curata sifonul – Scoate sifonul si goleste continutul in galeata. Foloseste o perie sau un buete pentru a indeparta murdaria, depunerile de sapun sau calcar.
4. Verifica teava de evacuare – Inainte de a monta sifonul inapoi, verifica si curata zona tevii de evacuare. Foloseste o sarma subtire ca sa te asiguri ca nu exista alte blocaje.
5. Reasambleaza sifonul – Monteaza sifonul inapoi si verifica daca garniturile sunt in stare buna pentru a preveni scurgerile.
Daca sifonul este deteriorat sau prea vechi, cumpara unul potrivit pentru modelul chiuvetei tale dintr-un magazin cu sifoane sanitare, desfa-l pe cel vechi si curata zona, iar apoi fixeaza sifonul nou de chiuveta de baie si de teava de evacuare.
Daca ai ajuns pana aici, speram ca ai reusit sa rezolvi problema si ca chiuveta ta din baie functioneaza din nou fara probleme!