Antena 3 CNN Conținut plătit Cauzele apariţiei hemoroizilor în sarcină

Cauzele apariţiei hemoroizilor în sarcină

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:34 28 Iun 2022 Modificat la 14:34 28 Iun 2022
cauzele aparitiei hemoroizilor in sarcina
Cauzele apariţiei hemoroizilor în sarcină

Cauzele apariţiei hemoroizilor în sarcina

O problemă care poate apărea în timpul sarcinii, mai ales în trimestrul al III lea, este reprezentată de apariţia hemoroizilor. Iar dacă viitoarea mămica are probleme cu constipaţia, hemoroizii sunt aproape inevitabili.

Acest lucru este cauzat de bolul alimentar dur care aplică presiune pe vene şi provoacă inflamarea lor. De asemenea, şi uterul mărit datorită sarcinii pune presiune pe venele din zona rectului.

O veste extrem de bună este faptul că la o persoană sănătoasă, hemoroizii vor dispărea după ce se va naşte bebeluşul.

Deşi această problemă, şi anume: hemoroizi in sarcina, poate fi una extrem de inconfortabilă, trebuie să ştii că nu este un motiv de îngrijorare prea mare şi ei nu vor afecta în nici un fel fătul.

Este important să ştii că hemoroizii sunt de mai multe tipuri, cel mai frevent întâlniți sunt hemoroizii interni şi externi.

Spre deosebire de hemoroizii externi care sunt în cele mai multe cazuri extrem de inconfortabili, hemoroizii interni nu provoacă un disconfort prea mare, de cele mai multe ori, singurul semn care te-ar putea pune pe gânduri poate fi reprezentat de urmele de sânge din scaun.

Cum poţi preveni apariţia hemoroizilor

Ştim cu toţii că este mult mai bine să previi decât să tratezi. Prin urmare, dacă eşti predispusă la apariţia hemoroizilor îţi recomandăm să nu petreci prea mult timp în şezut sau în picioare. Statul în şezut pune presiune pe rect şi va conduce la inflamarea venelor.

De asemenea, statul în picioare dezvoltă tensiune în abdomen (cauzată de greutatea sarcinii), fapt care poate contribui la apariția hemoroizilor. Iată în continuare câteva obiceiuri pe care să le ai în vedere atunci când îţi doreşti să previi apariţia hemoroizilor.

  • Consumă alimente bogate în fibre. Un regim alimentar echilibrat, cu alimente bogate în fibre, precum: cerealele integrale, zmeura, perele, merele (mai ales dacă se consumă cu coajă), bananele, lintea, mazarea, fasolea, brocoli, migdale, fistic, şi aşa mai departe, contribuie la menţinerea unei vieţi sănătoase, căci uşurează procesul digestiv.

  • Chiar dacă sarcina îţi poate îngrădi libertatea de mişcare, îţi recomandăm să faci cel puţin 30 de minute de mişcare zilnic. Bineînţeles asta în cazul în care medicul care supraveghează sarcina nu ţi-a interzis acest lucru.

  • Evită alimentele picante sau condimentate şi hidratează-te intens (cel puțin 6-8 pahare de băuturi non-alcoolice pe zi).

  • Menţine zona curată. După fiecare vizită la toaletă curaţă bine zona cu apă călduţă și săpun. Evită folosirea hârtiei parfumate sau a şerveţelelor umede ce conţin alcool sau parfum.

  • Evita să petreci prea mult timp pe toaletă.

  • Mergi la toaletă imediat ce simţi nevoia şi nu mai încerca să amâni momentul.

  • Exerciţiile Kegel te pot ajuta să previi apariţia hemoroizilor.

 

În cazul în care hemoroizii îşi fac resimţită prezenta poţi apela la băile simple de şezut, cu apă călduță, timp de 10-20 minute. Dacă problema se agravează cere întotdeauna sfatul unui specialist.

Evită pe cât de mult posibil medicamentele sau produsele care nu îţi sunt recomandate sau avizate de medicul care îţi supraveghează sarcina.

Bineînţeles pe piaţa vei găsi şi câteva soluţii ce pot fi folosite pentru ameliorarea hemoroizilor şi care pot fi eliberate fără prescripţie medicală, farmaciștii te pot îndruma să alegi produsul potrivit pentru tine.

×
x close