Antena 3 CNN Conținut plătit Câtă energie electrică consumă un dezumidificator

Câtă energie electrică consumă un dezumidificator

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:36 15 Noi 2022 Modificat la 13:36 15 Noi 2022
cata energie electrica consuma un dezumidificator
Câtă energie electrică consumă un dezumidificator

Umezeala tot mai mare, atât în atmosferă, cât și în case, îi îndeamnă pe tot mai mulți români să își îndrepte atenția către achiziția de dezumidificatoare.

Efectele utilizării unui astfel de electrocasnic sunt mult mai mari decât ne-am putea imagina, mai ales că o astfel de cheltuială se va dovedi o investiție bună în confortul și bunăstarea locatarilor. Dacă până nu demult erau considerate un lux, astăzi dezumidificatoarele se găsesc pe scară tot mai largă, atât în construcții și hale industriale, cât și în locuințele românilor.

Totuși, trebuie menționat că dezumidificatoarele nu se aleg la voia întâmplării. Alegerea trebuie făcută ținând cont de mai multe criterii, inclusiv de consumul de electricitate, mai ales în condițiile creșterii prețurilor din ultima perioadă.

Și pentru că tot am adus în discuție consumul de energie, ar fi bine să știi că nu ești nici primul, nici ultimul client care este interesat de acest criteriu atunci când alege dezumidificatoare. Totuși, este important de menționat faptul că de consumul de energie depinde și modul în care poate fi îmbunătățită calitatea aerului, dar și prețul pe care electrocasnicul îl va avea.

Câte tipuri de dezumidificatoare există pe piața din România?

Pentru a avea o idee mai clară cu privire la consumul de electricitate al acestui tip de aparat este important ca persoanele să afle mai multe lucruri despre acestea, ca mai apoi să aleagă unul care să li se potrivească nevoilor.

Pe piață există următoarele tipuri de dezumidificatoare:

  • dezumidificatoare casnice cu compresor sau agent frigorific - acestea sunt proiectate pentru a elimina între 10-25 de litri de umiditate în 24 de ore. Sunt perfect pentru dezumidificarea locuințelor la temperatura medie;

  • dezumidificatoare cu compresor - au o capacitate de colectare mult mai ridicată, beneficiind de performanțe sporite pentru spațiile casnice;

  • dezumidificatoare desicante - funcționează la temperaturi scăzute, au o capacitate de stocare cuprinsă între 7 și 12 litri, sunt silențioase și pot fi utilizate în mediile reci, precum garaje sau subsoluri.

Concret, cât consumă un dezumidificator?

Înainte de a investi într-un astfel de aparat, potențialii cumpărători trebuie să își facă o idee asupra consumului. La modelele prevăzute cu compresor, rata de consum se înmulțește cu 15 pentru a aproxima puterea. În cazul dezumidificatoarelor desicante, rata de consum se va înmulți cu 45 (dacă nivelul este scăzut) sau cu 90 (dacă umiditatea este foarte mare).

La modul general, consumul unui dezumidificator este de 0,7 litri/kw pentru a menține o temperatură de 20 de grade, cu o rată de umiditate de 60%. Un consum de energie redus poate ajunge și la 1.2 litri/kw, care poate fi redus cu ajutorul unui higometru sau al unui timer.

Care sunt semnele care să te facă să investești într-un dezumidificator?

Aerul din locuință nu este niciodată complet uscat, însă nici prea multă umiditate nu este bună, dat fiind că pot apărea diverse probleme medicale. Printre semnele care ar trebui să te facă să îți achiziționezi un dezumidificator se numără:

  • Disconfort climatic - poți resimți prea cald sau prea frig, deși temperatura este optimă;

  • Deteriorări - ale pereților, ale mobilei;

  • Apariția mucegaiului, a igrasiei și a unui miros de aer închis;

  • Afecțiuni respiratorii - rinite, alergii, tuse;

  • Prezența mai multor insecte în locuință.

  • Dacă nu știi de unde să alegi dezumidificatoare eficiente și de calitate, consultă rohnson.ro!

×
Etichete: advertorial
x close