Antena 3 CNN Conținut plătit Care sunt pașii pentru a depune o cerere către Curtea Europeană

Care sunt pașii pentru a depune o cerere către Curtea Europeană

Redacția Antena 3 CNN
4 minute de citit Publicat la 15:45 21 Noi 2022 Modificat la 15:45 21 Noi 2022
care sunt pasii pentru a depune o cerere catre curtea europeana
Care sunt pașii pentru a depune o cerere către Curtea Europeană

Rezultate pozitive sunt multe, ceea ce îi face pe toți cei care se consideră nedreptățiți să simtă că aici este locul unde trebuie să ajungă. Cu toate acestea, procedurile nu sunt deloc simple și este nevoie de sprijinul unor avocați cu experiență în așa ceva.

Optează pentru o casă de avocatură cu experiență

La prima vedere, pentru că nu știi prea bine cum merg lucrurile în sistem, te gândești că orice avocat ar putea să te ajute să îți găsești dreptatea pierdută. Nu este chiar atât de simplu, iar recomandarea noastră este să apelezi mereu la o casă de avocatură cu experiență în așa ceva. De ce casă de avocatură și nu un singur reprezentant al legii? Explicația este chiar foarte simplă. În cadrul acesteia sunt reuniți mai mulți avocați, cu specializări diferite, și care au și experiența necesară pentru a ști ce trebuie să facă în cazul în care vrei să apelezi la CEDO. Profesionalismul lor este demonstrat de multe acțiuni de acest gen pe care le-au dus la final cu rezultate bune nu de puține ori. Este și cazul nostru și astfel, putem sustine pledoarii in fata instantelor de orice grad, civile, comerciale, administrative. Dar, pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile, să vedem și care sunt, pe scurt, etapele care trebuie parcurse.

Drumul lung spre dreptate începe cu o cerere către Curtea Europeană

De la bun început trebuie să recunoaștem că o foarte mare parte din cererile care sunt transmise către Curtea Europeană a Drepturilor Omului sunt respinse. Explicația este simplă: nu întrunesc cumulative toate condițiile de procedură prevăzute de normele europene. Acum ai înțeles mai bine de ce ți-am recomandat mai sus să apelezi la serviciile unei case de avocatură cu experiență, pentru că ei știu exact cum trebuie să procedeze în acest caz. Există multe detalii și cerințe de care trebuie să se țină cont, și doar o echipă profesionistă va putea să se achite de această sarcină așa cum se cuvine. În caz contrar, cu siguranță cererea va ajunge să fie respinsă, chiar dacă ea este pe deplin justificată. În caz că nu știai, CEDO ia în considerare doar acele cereri transmise prin poștă, dar toate aceste detalii le vei discuta cu echipa de avocați.

Am depus cererea, ce se întâmplă în continuare

După ce a fost transmisă cererea, aceasta va fi primită la Biroul Central al CEDO. Nu te aștepta să primești prea curând o confirmare de primire, deoarece numărul acestora este unul uriaș, așa că vei avea de așteptat. După ce cererea ta a ajuns la divizia juridical competentă, abia acum va primi un număr de înregistrare și va intra în analiza făcută de către un jurist. În cazul în care reprezentanții CEDO te vor contacta, trebuie respectat termenul de răspuns. În caz contrar, cererea ta va fi respinsă. În fine, dacă sunt îndeplinite toate condițiile impuse de cadrul legal existent, dosarul tău va fi repartizant unei formațiuni judiciare spre analiză. Chiar dacă perioada de așteptare este ceva mai îndelungată, dacă toate procedurile au fost îndeplinite corect, ai toate șansele să îți găsești dreptatea pierdută. Înarmează-te cu multă răbdare, deoarece volumul cererilor care sunt adresate CEDO este de-a dreptul uriaș!

Cât durează procedura?

Din păcate, nu avem un termen exact pentru tine dar, după cum spuneam, nu va dura prea puțin. Totul depinde de tipul cererii, formațiunea judiciară care primește cererea ta spre analiză, cât de repede răspund părțile implicate la solicitările Curții și multe altele.

Cum se încheie procedura

Există mai multe modalități de finalizare a examinării cererii tale, pe care vom încerca să ți le prezentăm și noi.

În primul rând, cererea este declarată inadmisibilă, și aceasta se produce doar în cazul în care nu au fost respectate toate sau măcar una dintre condițiile de admisibilitate. Apoi, există posibilitatea ca respectiva cerere să fie radiate de pe rolul Curții. Aceasta se produce în momentul în care nu s-a răspuns în termenele prevăzute la solicitările Curții. De asemenea, radierea cererii se face și dacă s-a reușit soluționarea pe cale amiabilă a cauzei. În fine, ultima variantă este distrugerea dosarului dacă pe parcursul procedurii preliminare ești contactat de CEDO referitor la unele solicitări de acte sau informații și nu răspunzi în timp util, sau chiar nu răspunzi deloc. În acest caz Curtea consideră că nu îți menții cererea, ceea ce duce la închiderea dosarului și apoi distrugerea lui.

Pronunțarea hotărârii

Dacă totuși ai reușit să treci cu bine prin toate aceste ”furci caudine” și totul este așa cum trebuie, grație echipei de avocați profesioniști cu care colaborezi, Curtea îți va analiza cauza și va decide dacă putem sau nu vorbi de o încălcare a drepturilor fundamentale. Dacă răspunsul este unul afirmativ, la cererea ta vei putea primi unele despăgubiri financiare. Atenție însă: CEDO nu anulează deciziile care au fost luate de instanțele naționale, ci doar sancționează statul.

Ceea ce trebuie să reții este faptul că orice decizie pronunțată de către un Comitet este considerată definitivă și nu mai există posibilitatea ca aceasta să poată fin contestată.

Într-adevăr, nu este un drum deloc simplu, dar dacă ești dispus să mergi până la capăt, cu riscul de a ne repeta, îți spunem că este mai mult decât necesar să apelezi la o casă de avocatură profesionistă, cu experiență legată de acest aspect, pentru că doar așa ai cele mai mari șanse de reușită!

×
Etichete: advertorial
x close