Necesarul nutrițional în funcție de vârstă
Fiecare perioadă a vieții este caracterizată de anumite nevoi nutriționale. Trebuie să incluzi toate grupele de alimente, dar este important să respecți proporțiile între ele, pentru o stare de sănătate bună și un mental echilibrat. În jurul vârstei de 20 de ani se pune accentul pe aportul de calciu și fier, pentru consolidarea imunității și fortificarea funcțiilor cognitive. La 30 de ani organismul are nevoie cu precădere de magneziu, iar peste 40 de ani sunt esențiali antioxidanții.
Necesarul caloric diferă și el, în funcție de vârstă și de stil de viață (sportiv, activ, sedentar). Prin alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate poți să eviți pericolul de a deveni o persoană supraponderală, predispusă la afecțiuni cronice ale sistemului cardiovascular și nu numai. Corelează aportul de calorii cu starea de sănătate și cu problemele specifice vârstei. De exemplu alimentația la menopauză trebuie ajustată în funcție de simptomele de creștere în greutate, pierderea masei musculare, scăderea densității osoase.
Rolul vitaminelor și mineralelor în menținerea sănătății osoase și cardiovasculare
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D, ca să menții sănătatea oaselor și să previi apariția osteoporozei. Include în meniul zilnic produse lactate, nuci, legume cu frunze verzi. Alți nutrienți de bază sunt magneziul și potasiul, deoarece sunt de ajutor în reglarea tensiunii arteriale și contribuie la consolidarea musculaturii. Îi regăsești în leguminoase, cereale integrale, fructe și legume.
Pune accent pe antioxidanți și consumă alimente bogate în vitaminele A, C și E, plus minerale precum zinc și seleniu. Nuci, caju, oleaginoase, leguminoase, citrice, ardei gras, broccoli - iată ingredientele unei mese sănătoase. Astfel îți protejezi corpul de radicalii liberi și crești rezistența organismului la boli cronice. Adaugă și vitamine B6, B12, acid folic pentru îmbunătățirea metabolismului energetic.
Importanța hidratării și consumul adecvat de lichide
La orice vârstă, hidratarea adecvată te ajută să menții echilibrul hormonal. Este cu atît mai importantă la menopauză, când fluctuațiile hormonale cauzează bufeuri, insomnii, retenție de lichide ș.a. Reglează consumul zilnic de apă și ceaiuri neîndulcite, în funcție de starea ta de sănătate și de nivelul de efort fizic. Hidratarea este importantă și pentru sănătatea rinichilor și te ajută să previi probleme renale ce apar frecvent după vârsta de 40 de ani.
Satisfacerea nevoilor alimentare trebuie completată cu menținerea unui tranzit intestinal sănătos, de aceea trebuie să respecți orele de masă și să consumi moderat cafea, alcool și băuturi carbogazoase. Acestea te deshidratează și amplifică simptome asociate menopauzei sau unor afecțiuni cronice pe care le ai la vârsta ta.
Acordă atenție modului în care te hrănești și personalizează meniurile în funcție de aportul de nutrienți recomandat pentru vârsta ta. Consultă un medic sau un nutriționist pentru crearea unui plan alimentar echilibrat. Nu uita că fiecare persoană are un bagaj genetic unic și alege mixul optim de vitamine, minerale și antioxidanți, ca să-ți menții starea de sănătate și să te bucuri de un mod de viață activ.