De la site-uri de eCommerce și aplicații mobile la jocuri video și bloguri personale, totul are nevoie de o bună funcționalitate. Aici intră în joc designerii UI și UX, care permit utilizatorilor să se bucure de o experiență plăcută de fiecare dată când utilizează un astfel de produs.
Ce înseamnă User Experience și ce face un designer UX
Pe scurt, User Experience (UX) se referă la modul în care utilizatorii interacționează cu produsul tău. Acesta trebuie să fie eficient, simplu de utilizat, ușor de înțeles și să permită persoanelor care îl folosesc să își îndeplinească scopul.
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă UX, trebuie să discutăm despre ce face un designer. Sarcinile sale includ:
- crearea unui plan strategic pentru proiectarea UX;
- rezolvarea conceptuală a posibilelor probleme, bazată pe cercetare;
- arhitectura informației (organizarea conținutului);
- wireframing („scheletul” interfeței, pentru a arăta cum se va conecta totul);
- testare cu utilizatori reali, pentru a verifica funcționalitatea;
- analizarea rezultatelor testelor și rezolvarea situațiilor apărute
Ce înseamnă User Interface și ce face un designer UI
User Interface (UI) reprezintă interfața, spațiul unde utilizatorii interacționează cu produsul. Se concentrează pe elemente estetice precum tipografie, culori, bare de meniu etc.
Sarcinile principale ale unui designer UI sunt:
- cercetarea tendințelor, pentru ca interfața să răspundă așteptărilor utilizatorilor;
- realizarea design-ului vizual (tema generală, culori, fonturi, butoane, pictograme etc);
- branding (identitatea companiei trebuie să fie reflectată de interfața produsului);
- proiectarea unui design care se poate adapta tuturor dispozitivelor și platformelor
De ce sunt UI/UX importante și care e diferența dintre ele?
În timp ce UX se concentrează pe experiența utilizatorului cu produsul sau serviciul, UI se referă la elementele estetice. Jonathan Widawski, CEO Maze, explică diferența printr-o comparație pe înțelesul tuturor: „Imaginați-vă că proiectați o casă. UX ar fi fundația, în timp ce UI ar fi vopseaua și mobilierul.”
Astfel, produsul nu poate funcționa decât atunci când UX și UI lucrează împreună în mod eficient. Să presupunem că accesezi un magazin online de haine al cărui design este foarte reușit. Ai găsit câteva produse pe care ți le dorești și încerci să le adaugi în coș, însă butonul de alegere a mărimii nu funcționează. Experiența este desigur una negativă și vei fi nemulțumit de acel site. Pe de altă parte, poate că totul funcționează perfect din punct de vedere tehnic. Totuși, îți e greu să citești descrierile produselor - culoarea de fundal este negru, iar textul este alb, ceea ce obosește rapid ochii. Din nou, vei fi nemulțumit și vei părăsi site-ul fără a-ți fi îndeplinit obiectivul.
De aceea, este evident că User Experience și User Interface sunt extrem de importante, fie că vorbim de site-ul unei companii, aplicații mobile sau developare de jocuri AR VR.
De ce să investești în UX/UI. Beneficii pentru companii
Așa cum am arătat, cele două aspecte sunt importante pentru experiența utilizatorului, însă care sunt beneficiile concrete pentru companii?
Fidelitatea utilizatorilor reprezintă un avantaj semnificativ. Dacă experiența este una plăcută, oamenii se vor întoarce la produsul tău, iar șansele să îl recomande și prietenilor sunt ridicate.
Generarea veniturilor poate fi maximizată prin optimizarea oportunităților. Experiența utilizatorului trebuie îmbunătățită constant, iar acest lucru poate fi efectuat prin diferite testări. Astfel, vei înțelege mai bine care sunt așteptările utilizatorilor și ce obstacole întâlnesc.
Nu în ultimul rând, investind în UX/UI, vei reuși chiar să faci economii pe termen lung. Designerii anticipează nevoile utilizatorilor și rezolvă problemele încă dinainte ca acestea să apară. Dacă nu ai de la început o abordare orientată către utilizator, vei întâmpina multe surprize neplăcute pe parcurs.
Serviciile UX/UI sunt subapreciate de unele companii, iar această greșeală le afectează puternic veniturile. Dacă alegi să îmbunătățești experiența utilizatorilor, afacerea ta nu va avea decât de câștigat!