Acidul hialuronic este o componentă esențială a lichidului sinovial. Scăderea nivelului acestuia de la nivel articular duce la apariția unor afecțiuni caracterizate prin erodarea (faramitarea) componentelor articulare. Aceasta se manifestă prin simptome neplăcute, cum ar fi durerea, tumefacția (umflarea) și pierderea funcției articulare.
Una dintre opțiunile eficiente pentru tratarea afecțiunilor genunchilor este reprezentată de infiltrațiile cu acid hialuronic. Acestea și-au dovedit eficiența în ameliorarea simptomatologiei, dar și în îmbunătățirea calității vieții pacientului. Iată mai jos câteva recomandări pentru acest tratament.
Gonartroza
Gonartroza este o patologie care apare frecvent la persoanele peste 60 de ani și se manifesta doar la nivelul genunchiului (este regăsită sub denumirea de artroza genunchiului). Aceasta este o afecțiune care se manifestă prin degradarea cartilajului articular, a capsulei articulare și a osului subiacent. Simptomele specifice gonartrozei sunt:
● durerea articulară;
● limitarea mișcărilor articulare;
● pierderea funcționalității genunchiului (în cazuri severe).
● zgomote ale genunchiului
Recomandarea tratamentului pentru gonartroză este realizată de către medicul ortoped, în funcție de stadiul afecțiunii. Dacă tocmai ai fost diagnosticat cu gonartroză în stadiu incipient, medicul îți va recomanda:
● evitarea activităților fizice stresante;
● efectuarea unor exerciții fizice pentru tonifierea musculară (kinetoterapie);
● scăderea în greutate;
● fizioterapia;
● administrarea analgezicelor;
● infiltrațiile articulare (injectii cu acid hialuronic genunchi).
Traumatisme genunchi
Unele traumatisme ale genunchiului se pot asocia cu afectarea structurilor articulare și scăderea nivelul de lichid sinovial de la nivelul articulației. În acest caz, medicul evaluează genunchiul afectat și poate recomanda o serie de investigații imagistice (ecografie, radiografie).
După interpretarea rezultatelor oferite de explorările paraclinice, acesta îți poate recomanda un tratament conservator cu analgezice, antiinflamatoare și infiltrații articulare cu acid hialuronic. De asemenea, pentru o recuperare ușoară, planul de tratament poate conține câteva ședințe la clinica de kinetoterapie. Avantajele kinetoterapiei sunt multiple, iar efectuarea exercițiilor specifice contribuie la o recuperare rapidă.
Condromalacia patelară
Condromalacia este o patologie specifică a genunchiului. Aceasta se manifestă prin deteriorarea cartilajului localizat sub patelă (rotulă). Cartilajul este un țesut care are rol în acoperirea suprafețelor osoase și în facilitarea alunecării acestora în timpul mișcării. Printre cauzele cele mai frecvente ale condromalaciei patelare se găsesc:
● presiunea neuniformă exercitată asupra patelei, determinată de un dezechilibru între forța musculară de la nivelul coapsei și a gambei;
● suprasolicitarea articulației genunchiului prin efectuarea unor activități fizice intense, care determină deteriorarea progresivă a cartilajului;
● traumatismele genunchiului;
● instabilitatea patelei;
● afecțiuni congenitale ale picioarelor care modifică distribuția greutății corporale și contribuie la deteriorarea cartilajului;
● anomalii anatomice congenitale ale genunchiului.
Cel mai frecvent, condromalacia patelară se manifestă prin durere la nivelul genunchiului, instabilitate, tumefacție articulară și reducerea mobilității. În acest caz, medicul va recomanda:
● repaus articular;
● antiinflamatoare nesteroidiene (AINS);
● antialgice;
● genunchiere;
● infiltrații cu acid hialuronic la nivelul articulației genunchiului;
● intervenția chirurgicală.
Alternativă la tratamentele clasice
Medicul ortoped poate să îți recomande infiltrațiile cu acid hialuronic pentru genunchi și în următoarele cazuri:
● antiinflamatoarele sunt contraindicate ca urmare a afecțiunilor gastrointestinale severe;
● intervenția chirurgicală nu este indicată.
Acidul hialuronic poate fi folosit pentru ameliorarea simptomatologiei chiar și în cazurile severe. De asemenea, unele studii au demonstrat eficiența sa chiar și în stimularea refacerii cartilajului articular, nu doar în reducerea simptomatologiei.
Infiltrațiile cu acid hialuronic sunt o metodă eficientă de tratament. Acestea sunt folosite în afecțiunile genunchiului detectate în stadiu incipient pentru ameliorarea simptomatologiei și îmbunătățirea calității vieții. De asemenea, în cazurile în care antiinflamatoarele sau procedurile chirurgicale sunt contraindicate, medicul poate recomanda această metodă terapeutică. Dacă te confrunți cu durere de genunchi, consultă medicul ortoped și află dacă infiltrațiile sunt o soluție potrivită și pentru tine.