Antena 3 CNN Conținut plătit Când devine proteza pentru umăr o necesitate

Când devine proteza pentru umăr o necesitate

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 13:12 29 Apr 2023 Modificat la 13:13 29 Apr 2023
cand devine proteza pentru umar o necesitate
Când devine proteza pentru umăr o necesitate

Datorită progreselor tehnologice și tehnicilor chirurgicale, operația de înlocuire a umărului a devenit o opțiune viabilă pentru pacienții care suferă de diverse afecțiuni ale umărului.

Hemiartroplastia

Hemiartroplastia presupune înlocuirea doar a capului humeral, partea în formă de bilă a osului brațului superior. Această procedură este adesea utilizată la pacienții cu leziuni articulare mai puțin extinse sau atunci când leziunile sunt limitate în principal la capul humeral.

Artroplastia totală a umărului

Procedura presupune înlocuirea atât a capului humeral, cât și a glenoidei, fiind indicată pacienților cu leziuni articulare mai extinse, inclusiv celor cu artrită severă.

Artroplastia inversă a umărului

Artroplastia inversă a umărului este o procedură în care componentele bilă și soclu sunt schimbate, cu bila plasată pe omoplat și soclul pe osul brațului superior. Această tehnică este aleasă pentru pacienții cu probleme complexe la nivelul umărului precum artrita severă cu leziuni semnificative ale coafei rotatorilor.

Intervenția chirurgicală de protezare a umărului poate fi recomandată din mai multe motive, inclusiv:

Osteoartrita

Osteoartrita este o indicație frecventă pentru intervenția chirurgicală de protezare a umărului. Aceasta apare atunci când cartilajul care amortizează articulațiile se uzează, ceea ce face ca oasele să se frece unele de altele, fapt care duce la durere și la o mișcare limitată.

Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o afecțiune autoimună care provoacă inflamații articulare, durere, rigiditate și deteriorare. Operația de înlocuire a umărului poate fi necesară atunci când tratamentele conservatoare nu dau randamanent. 

Necroza avasculară

Aceasta este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a osului este întreruptă, ceea ce duce la moartea celulelor osoase și, în cele din urmă, la distrugerea articulației. Operația de înlocuire a umărului poate fi necesară pentru a restabili funcția și a atenua durerea.

Abordarea chirurgicală

Operația de protezare a umărului se efectuează sub anestezie generală sau locală. Specialistul face o incizie pe partea din față a umărului pentru a avea acces la articulație, capul humeral deteriorat este îndepărtat, iar osul rămas este pregătit pentru proteză. În funcție de tipul de înlocuire a umărului, glenoida poate fi, de asemenea, pregătită și înlocuită. Componentele protezei sunt apoi implantate, iar articulația este testată pentru stabilitate și amplitudine de mișcare, urmând ca incizia să fie închisă și se aplică un pansament. 

Îngrijirea postoperatorie

Îngrijirea postoperatorie include gestionarea durerii, îngrijirea rănilor și inițierea fizioterapiei pentru recăpătarea funcției umărului. În funcție de nevoile sale și de progresul recuperării, pacientul poate fi externat acasă sau într-un centru de reabilitare.

Riscuri și complicații

Ca orice intervenție chirurgicală, operația de protezare a umărului implică anumite riscuri și complicații, inclusiv infecții, hemoragii, leziuni nervoase, cheaguri de sânge, dislocarea sau slăbirea protezei și necesitatea unei intervenții chirurgicale de revizuire.

Dacă îți dorești să afli mai multe despre proteza umar și dacă este o soluție în cazul problemei cu care te confrunți, atunci Dr. Mihai Râșcu poate fi specialistul de care ai nevo

×
Etichete: advertorial
TOP articole
x close