Parlamentul de la Sofia și-a dat acordul de a interzice loteriile private, dorind să impună un monopol de stat în această industrie. Proiectul, care mai trebuie să treacă prin încă o procedură de vot, dorește să înlocuiască produsele oferite de companiile private din domeniul loteriilor cu cel dezvoltat de către Casa Națională pentru Sporturi, instituție care finanțează federațiile sportive din Bulgaria.
Acest proiect pare să aibă în vedere sporirea finanțării în domeniul sportului și a educației sportive, dar și prevenirea jocurilor în rândul minorilor. Au existat însă și critici vizavi de această propunere, spunând că interzicerea vânzării biletelor de loterie în apropierea școlilor nu este o măsură suficient de eficientă, ci mai de grabă ar trebui să se lucreze la reducerea publicității pentru loterii.
Nu este însă primul semnal de alarmă tras conducătorilor agențiilor de jocuri de noroc din Bulgaria, sunt în atenția anchetatorilor de mai multă vreme, întrucât unii dintre aceștia par să fie implicați în acte de evaziune fiscală care au generat în ultimii cinci ani un deficit de peste 100 milioane de euro.
Efectele secundare ale interzicerii jocurilor de noroc
Dacă Bulgaria sau România ar implementa măsuri similare cu cele din Albania, efectele secundare și-ar face simțită prezența atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Spre exemplu, în România, industria de jocuri de noroc are aproximativ 50.000 de angajați, care ar rămâne fără serviciu dacă s-ar naționaliza sau interzice orice formă de pariu. Ce ar putea companii precum Fortuna Bet, care deține 840 de agenții de pariuri stradale în România, altceva decât să-și concedieze personalul?
O altă lovitură imediată ar fi resimțită și de bugetul de stat, deoarece industria de jocuri de noroc a plătit în 2019 peste 400 de milioane de euro în taxe și impozite.
Pe termen lung însă, interzicerea jocurilor de noroc ar duce la dezvoltarea pieței negre, care ar aduce prejudicii statului, dar și consumatorilor, car nu ar dispune de nici un fel de protecție reală.
Deși România se situează la limita inferioară a marjei de jucători problematici la nivelul statelor membre ale UE, psihologii spun că un parior care a dezvoltat o dependență va încerca tot felul de soluții pentru a accesa jocurile de noroc sau va dezvolta un alt tip dependență – care ar putea fi mult mai dăunătoare.
Cu toate acestea, în 2019 s-a discutat intens despre astfel de lucruri, atât în ceea ce privește referendumul care avea ca scop interzicerea sălilor de jocuri și a agențiilor de pariuri în localitatea Voluntari, cât și în ceea ce privește mutarea jocurilor de noroc din capitală într-un cartier special amenajat undeva la marginea orașului.
Anumite păreri spun că expansiunea industriei jocurilor de noroc în România are la bază scăderea rentabilității multor alte domenii din zona comerțului și a serviciilor, astfel încât pariurile nu trebuie să fie considerate o amenințare pentru bunul mers al lucrurilor. De altfel, casele de pariuri sportive sponsorizează Federația Română de Fotbal și multe echipe din Liga 1, dar și multe ale sporturi de la noi din țară. Celebrul luptător de kickboxing Cătălin Moroșanu, a spus chiar că "pariurile au salvat sportul românesc", care găsește din ce în ce mai greu alte surse de finanțare în ultimii ani.