
British American Tobacco (BAT), liderul pieței tutunului în România, face progrese semnificative în direcția tranziției globale către alternativele cu risc redus pentru fumat. Compania investește anual aproximativ 300 de milioane de lire sterline în cercetarea și dezvoltarea acestor produse, având scopul de a construi un viitor mai bun – „A Better Tomorrow”. BAT își propune ca până în 2030 să convingă 50 de milioane de consumatori să adopte alternative cu risc redus, contribuind astfel la reducerea impactului fumatului asupra sănătății.
Un element central al strategiei BAT este „OMNI”, un compendiu de dovezi științifice care oferă informații despre produsele cu risc redus și răspunde întrebărilor legate de siguranța acestora. Dr. James Murphy, Directorul Științific și de Cercetare al BAT, subliniază importanța acestui demers, afirmând că scopul OMNI este de a demonstra realitatea reducerii efectelor nocive ale tutunului. „Am vrut să reunim toată această poveste în OMNI pentru a oferi consumatorilor și altora posibilitatea de a analiza dovezile și de a participa la conversația privind reducerea efectelor nocive ale fumatului,” a declarat Dr. Murphy.
Fumatul tradițional, în special procesul de ardere a tutunului, este asociat cu riscuri majore pentru sănătate, deoarece eliberarea de substanțe toxice prin ardere este o cauză principală a efectelor nocive. În schimb, alternativele care nu implică arderea tutunului, precum vapatul și tutunul încălzit, reduc semnificativ expunerea la aceste substanțe toxice. Dr. Katie East, de la King's College London, confirmă că vapatul este mult mai puțin dăunător decât fumatul, evidențiind faptul că multe dintre miturile legate de pericolele vapatului nu sunt susținute de dovezi științifice. „Știm că vapatul este mult mai puțin nociv decât fumatul. Avem dovezi din revizuiri sistematice și meta-analize care arată că vapatul este mai puțin dăunător decât fumatul,” a spus Dr. East.
Mark Forster, cercetător principal la BAT, adaugă că, deși renunțarea completă la fumat este ideală, produsele fără fum pot reprezenta o alternativă viabilă pentru fumătorii care nu sunt dispuși să renunțe complet. „Datele științifice pe care le avem aici la BAT arată că fumătorii care trec complet la produsul nostru de vapat sau la pliculețele noastre cu nicotină pentru uz oral pot observa reduceri ale expunerii la substanțele chimice nocive comparabile cu ale celor care renunță complet la fumat,” a declarat Forster.
În unele țări, precum Marea Britanie, Suedia și Japonia, alternativele cu risc redus sunt susținute prin politici publice și reglementări favorabile, care încurajează tranziția de la fumatul tradițional. De exemplu, Suedia a devenit prima țară din Uniunea Europeană cu o rată a fumătorilor de doar 5,6%, datorită promovării produselor de nicotină mai puțin dăunătoare.
În acest context, Clive Bates, specialist în politici publice, subliniază importanța reglementării stricte a produselor de tutun tradiționale, în timp ce produsele fără fum ar trebui reglementate pentru a asigura protecția consumatorilor și a-i informa corect despre siguranța acestora. „Ar trebui ca cele mai stricte reglementări să fie la țigări și apoi reglementarea produselor de vapat, produselor din tutun încălzit şi a plicurilor cu nicotină pentru uz oral să se concentreze pe protecția consumatorilor,” a spus Bates.
BAT a inaugurat recent un Centru de Inovare de ultimă generație în cadrul facilității sale globale de cercetare din Southampton, Marea Britanie. Acest centru va juca un rol esențial în accelerarea transformării companiei și în dezvoltarea unor soluții inovative care să sprijine tranziția globală către alternativele cu risc redus. Investițiile masive în cercetare și dezvoltare ale BAT nu doar că vor contribui la reducerea riscurilor asociate fumatului, dar vor aduce și beneficii economice, reducând cheltuielile de sănătate publică și având un impact pozitiv asupra economiilor naționale.
Material sustinut de BAT