Deși sunt mici, bacteriile sunt organisme puternice și complexe și pot supraviețui în condiții extreme și în medii diferite (apă caldă, gheață).
Cu toate că cele mai multe sunt benefice pentru oameni, unele ne pot îmbolnăvi.
Unele bacterii sunt necesare pentru a ne menține sănătoși.
De pildă, bacteriile de pe piele, din căile respiratorii și din sistemul digestiv reprezintă prima linie de apărare împotriva factorilor patogeni, care pot provoca infecții și pot duce la dezvoltarea a numeroase afecțiuni.
Aproximativ 100 de specii de bacterii pot duce la apariţia bolilor.
Bacteriile pot fi aerobe, anaerobe sau anaerobe facultative. Acești termeni descriu modul în care aceste organismele răspund la oxigen.
Bacteriile aerobe au nevoie de oxigen pentru a supraviețui, în timp ce bacteriile anaerobe nu vor rezista în apropierea oxigenului.
Cea de-a treia categorie, bacteriile anaerobe facultative, funcționează cel mai bine cu oxigen, dar nu au neapărat nevoie de el.
Efectele bacteriilor dăunătoare asupra organismului
Dacă intrăm în contact sau consumăm bacterii dăunătoare, acestea se pot reproduce în organism și eliberează toxine care afectează țesuturile și ne îmbolnăvesc.
Organismele dăunătoare se numesc bacterii patogene și provoacă probleme de sănătate.
De exemplu, anumite tipuri de bacterii, precum E.coli, Salmonella sau Campylobacter pot cauza diaree acută.
Pentru a trece peste această problemă, cea mai importantă măsură pe care o putem lua este să ne hidratăm.
De asemenea, utilă în tratarea diareei este și medicația.
Astfel, medicamentele antidiareice contribuie la reglarea tranzitului intestinal, iar medicamentele antispastice contribuie la reducerea crampelor și durerilor abdominale.
Când o bacterie dăunătoare invadează corpul și se reproduce, apar modificări în organism, care ne fac să ne simțim rău. Un streptococ eliberează toxine la nivelul gâtului, drept urmare acesta se va inflama.
Cu cât bariera naturală de protecție în fața dăunătorilor este mai slăbită, cu atât va fi mai dificil să facem față dăunătorilor.
Printre agenții patogeni periculoși se numără fungii (ciupercile), microorganisme mai mari decât bacteriile, care pot cauza infecții, precum candidoza.
Pentru tratarea unor astfel de probleme, se recomandă medicamentele antifungice, care se pot administra pe cale orală, pot fi aplicate local sau se pot administra intravenos.
Majoritatea problemelor de sănătate provocate de bacterii, virusuri ori ciuperci apar când sistemul imunitar este slăbit și astfel microorganismele pot ataca organismul.
Efectele benefice ale bacteriilor din organism
Speciile de bacterii care se găsesc în sistemul digestiv contribuie la dezvoltarea sistemului imun intestinal și astfel suntem protejați împotriva infecțiilor.
De asemenea, bacteriile ajută la metabolizarea medicamentelor și contribuie la refacerea țesutului deteriorat.
Cea mai importantă „putere“ a bacteriilor este că formează o barieră protectoare și nu permit altor microorganisme, inclusiv unor bacterii dăunătoare, să invadeze organismul și să se dezvolte, provocând infecții și boli.
Este important să avem o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos pentru a sprijini sistemul imunitar.
În cazul în care apar probleme de sănătate, este indicat să consultăm un medic specialist, înainte de a începe un tratament medicamentos ori de a lua suplimente alimentare.
De exemplu, dacă luăm antibiotice fără o prescripție medicală, putem crea un dezechilibru al organismelor bune din organism, întrucât aceste medicamente nu fac diferența între tipurile de bacterii și le atacă pe toate (și pe cele benefice, și pe cele dăunătoare).