Antena 3 CNN Conținut plătit Asociații și specialiști de renume din România se unesc pentru susținerea campaniei de conștientizare a epilepsiei "Nu te ascunde!", inițiată de UCB Pharma

Asociații și specialiști de renume din România se unesc pentru susținerea campaniei de conștientizare a epilepsiei "Nu te ascunde!", inițiată de UCB Pharma

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 16:45 02 Noi 2022 Modificat la 16:45 02 Noi 2022
New Project - 2022-11-02T164253.322

În această toamnă UCB Pharma România lansează campania educațională „Nu te ascunde!”, o inițiativă care vine în sprijinul pacienților epileptici. Proiectul își propune o informare corectă asupra înțelegerii epilepsiei, scopul principal fiind creșterea gradului de conștientizare asupra epilepsiei, dar și încurajarea pacienților care se confruntă cu această afecțiune să continue eforturile de administrare a tratamentului necesar.

Credem că pacientul epileptic merită mai mult de la fiecare dintre noi, acesta poate să ducă o viață normală dacă merge regulat la medic. Prin această campanie ne dorim să creștem adresabilitatea pacientului cu epilepsie la medicul neurolog pentru o viață normală – susține Daniela Stanov, UCB Pharma România.

Tratamentul adecvat prescris de un specialist este piatra de temelie pentru controlul epilepsiei, necesitatea continuității tratamentului fiind absolut necesară pentru a duce o viață normală.

Controlul crizelor - Ținta tratamentului este să permită pacienților să trăiască o viață pe cât posibil normală, liberă de crize epileptice și cu minime reacții adverse. Alegerea tratamentului trebuie adaptată cu grija fiecărui pacient și fiecărui tip de criză.

Sportul - În prezent, consensul general este că la persoanele cu epilepsie controlată nu ar trebui să existe restricții la practicarea exercițiilor fizice, cu excepția scufundărilor, parașutismului și a altor sporturi la înălțime.

Statutul profesional - S-a demonstrat că pacienţii care au epilepsie controlată, sunt liberi de convulsii și fără alte complicații, nu au probleme ocupaționale. Există diferențe în situația socio-profesională a pacienților în funcție de starea lor clinică.

Pacienții trebuie să meargă la medic de la primele simptome și să urmeze tratamentul, este foarte important să depistăm această boală de la început, să se intervină imediat. Cu cât amânăm acest moment boala poate să evolueze și niciodată boala nu se va trata singură - afirmă Ileana Ștefan, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România.

„Nu opriți tratamentul brusc!”

Tratamentul nu vindecă epilepsia. Tratamentul cu medicamente anticonvulsivante. Deci dăm tratament ca să scădem frecvența crizelor sau să eliminăm complet crizele, lucru care se poate la 70% dintre pacienții noștri și să oferim posibilitatea pacientului să aibă o viață normală, de școală, de facultate, de familie, ș.a.m.d. Să nu fie împiedicate activitățile zilnice de crize. Ăsta e rolul tratamentului.

Și nu suntem, eu știu, exagerați în administrarea tratamentului. Sigur că există diverse tipuri de epilepsii și se tratează diferit sau nu se tratează, dar marea majoritate trebuie tratate, mai ales sindroamele care pot să fie însoțite de regres dacă pacientul face multe crize. Medicul neurolog știe asta, știe pentru care epilepsii să dea tratament și tratamentul este de lungă durată. Ani de zile. Noi sfătuim pacienții și scriem și în biletele de ieșire, transmitem medicului de familie că tratamentul trebuie făcut fără oprire.

În momentul în care ai oprit tratamentul brusc, sevrajul poate să ducă la crize multe sau chiar la status epilepticus. Iar la unii pacienți dacă reîncep să facă crize pot să aibă regres cognitiv. Deci niciodată nu opriți tratamentul brusc. Trebuie numai în colaborare cu medicul neurolog și neurolog-pediatru și oprirea tratamentului se va face treptat - explică Prof. Dr. Dana Craiu, Președinte „Societatea Română Împotriva Epilepsiei”.

David Popovici, campion mondial la natație, susține campania #NuTeAscunde. O vizită la medic i-a schimbat viața, iar la fel se poate întâmpla și în cazul pacienților cu epilepsie.

Subliniez importanța unei vizite la medic, care îți poate schimba viața. Când eram mic, părinții mei au urmat sfaturile unor medici, iar eu am avut norocul unei vieți normale. Sfătuiesc părinții să urmeze întotdeauna sfaturile medicilor și să nu se lase afectați de ce pot crede sau spune oamenii, poți face sport, poți duce o viață normală.” – a declarat David Popovici.

Campania educațională „Nu te ascunde!” este sprijinită de Conf. Dr. Ioana Mîndruță – Coordonator în Programul Național de Epilepsie, Prof. Dr. Dana Craiu – Președinte Societatea Română Împotriva Epilepsiei, Dr. Irina Oane – Medic Specialist Neurologie, Asociația Pacienților cu Epilepsie din România, precum și de Asociația Epic Family și Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Mai multe detalii despre epilepsie și controlul acestei afecțiuni sunt disponibile pe website-ul campaniei nuteascunde.ro.

×
Etichete: advertorial
x close