Artrita nu este o afecțiune unică și există mai multe tipuri de artrită, iar fiecare formă are simptome diferite și, prin urmare, poate necesita tratamente diferite.
Deși artrita afectează cu precădere adulții cu vârste înaintate, în funcție de tipul și cauzele acesteia, poate afecta chiar și copiii și adolescenții.
Dacă resimțiți dureri în interiorul sau în jurul unei sau mai multor articulații care nu dispar după câteva zile, ar trebui să consultați medicul. Identificarea cauzei durerii este esențială pentru a se administra tratamentul potrivit și pentru a primi sfaturile potrivite pentru ameliorarea simptomelor.
Ce este artrita?
Artrita este o afecțiune a articulațiilor și care se caracterizează, de obicei, prin inflamarea sau degenerarea (deteriorarea) articulațiilor. Astfel de modificări pot provoca durere atât în timpul folosirii articulației, cât și în stare de repaos.
Artrita interesează cel mai adesea următoarele zone:
-
Picioarele
-
Mâinile
-
Șoldurile
-
Genunchii
-
Partea inferioară a spatelui
Ce sunt articulațiile?
O articulație este punctul în care se întâlnesc două sau mai multe oase, cum ar fi la degete, genunchi și umeri. Articulațiile țin oasele la locul ror și le permit să se miște liber și fără dureri.
Cele mai multe articulații din copul nostru sunt înconjurate de o capsulă, umplută cu lichid gros, care ajută la lubrifierea articulației. Aceste capsule țin oasele la locul lor și fac acest lucru cu ajutorul ligamentelor, care sunt un fel de benzi elastice și foarte puternice.
În interiorul articulației, capetele oaselor sunt căptușite cu un cartilaj. Acesta este un strat de țesut neted, dar rezistent, care permite oaselor să alunece unele peste altele în timpul mișcării.
Atunci când dorim să mișcăm un os, creierul transmite un semnal mușchiului, care trage astfel un tendon atașat de os. Prin urmare, nu doar cartilajul și tendoanele au un rol esențial în buna funcționare a articulațiilor, ci și mușchii.
Principalele tipuri de artrită
Deoarece artrita este de mai multe feluri, este foarte important să identificați tipul de artrită de care suferiți. Unele tipuri de artrită sunt asemănătoare, dar există și câteva diferențe esențiale.
Osteoartrita
Aceasta este mai frecventă în cazul femeilor și afectează, de obicei, persoanele cu vârsta de peste 45 de ani. Principalele zone afectate sunt genunchii, mâinile, șoldurile și spatele.
Guta
Artrita de tip gută afectează de obicei degetul mare de la picior, dar se poate extinde și la alte articulații. În cazul de gută, articulațiile pot deveni roșii și fiebinți, iar pielea poate avea un aspect lucios și se poate descuama. Guta este provocată de acumularea de acid uric în organism. Persoanele supraponderale sau cele care consumă anumite alimente și băuturi alcoolice în exces pot acumula un nivel ridicat de acid uric în sânge. Atunci când nivelul de acid uric din sânge este crescut, duce la formarea de cristale care se acumulează în articulații și în jurul acestora.
Artrita reumatoidă
Aceasta este un tip de artrită denumită și artrită inflamatorie și este o afecțiune autoimună. Sistemul imunitar este sistemul natural de autoapărare al organismului și ne protejează de infecții și boli. Atunci când o persoană suferă de o afecțiune autoimună, sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat țesuturile sănătoase ale corpului. În cazul de artrită reumatoidă, articulațiile atacate de sistemul imunitar devin inflamate. Inflamația este o reacție normală a sistemului imunitar și apare atunci când organismul trimite sânge și lichid suplimentar într-o anumită zonă pentru a lupta împotriva infecției. Cu toate acestea, în cazul de artrită reumatoidă, inflamația și lichidul suplimentar dintr-o articulație pot provoca diverse simptome, cum ar fi: articulații rigide și dureroase, afectarea oaselor și a articulației, iritația terminațiilor nervoase fapt ce produce dureri. Artrita reumatoidă este o afecțiune care poate provoca leziuni permanente ale articulaței.
Simptomele artritei reumatoide pot include:
-
Articulații umflate și sensibile
-
Umflături și rigiditate în articulații dimineața, care persistă mai bine de o jumătate de oră
-
Oboseală severă
Artrita reumatoidă debutează, în general, în articulațiile mici ale mâinilor și picioarelor și poate afecta aceleași articulații pe ambele părți ale coprului în același timp.
Artrita reumatoidă poate afecta adulții de orice vârstă, dar debutează cel mai frecvent în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani și este mai frecventă în rândul femeilor decât al bărbaților.
Spondiloartrita
Spondiloartrita descrie o serie de afecțiuni care provoacă durere și umflături, în special în jurul articulațiilor coloanei vertebrale. În acest tip de artrită există o inflamație a unor mici bucăți de țesut conjunctiv, adică niște mici cordoane rezistente care unesc fie ligamentele, fie tendoanele de oase.
Spondilita anchilozantă
Aceasta este un tip de spondilită care provoacă durere și inflamație în special în jurul articulațiilor coloanei vertebrale. În această afecțiune, ca răspuns la inflamația din jurul coloanei vertebrale, organismul poate produce mai mult calciu mineral, care este utilizat, în general, pentru întărirea oaselor. În cazul spondilitei anchilozante, calciul suplimentar poate face ca noi bucăți de os să apară în coloana vertebrală, iar acest lucru duce la durere și rigiditate.
Spondilita anchilozantă provoacă, în general, durere în a doua jumătate a nopții și inflamație în zona spatelui, care durează mai mult de jumătate de oară, dimineața.
Această afecțiune debutează, în general, în jurul vârstei de 20 și 30 de ani și este mai frecventă în rândul bărbaților.
Artrita psoriazică
Artrita psoriazică este o afecțiune autoimună și este un tip de spondiloartrită.
Atunci când sistemul imunitar atacă celulele din zona articulațiilor acest proces poate provoca umflături dureroase și rigiditate în interiorul acestora, precum și o erupție cutanată, roșie și solzoasă, numită psoriazis. Erupția poate apărea în mai multe zone, precum coatele, genunchii, spatele, fesele și scalpul.
Artrita psoriazică afectează, de obicei, persoanele care suferă deja de psoriazis, cu toate acestea, unii oameni pot dezvolta artrita înainte de psoriazis, la fel cum este posibil să suferiți de artrită psoriazică și să nu aveți deloc erupție cutanată.
Artrita idiopatică juvenilă
Dacă o persoană este diagnositcată cu artrită inflamatorie înainte de a împlini 16 ani, aceasta se numește artrită idiopatică juvenilă.
Există diferite tipuri de artrită idiopatică juvenilă, iar acestea sunt afecțiuni autoimune.
Artrita septică (sau bacteriană)
Această afecțiune înseamnă o infecție dureroasă a lichidului articular și a țesuturilor articulare, care apare, cel mai adesea, la copii, la persoanele vârstnice și la cele cu un sistem imunitar deficitar.
Artrita septică apare atunci când o infecție, cum ar fi o infecție a pielii sau a tractului urinar, se răspândește în fluxul sanguin până la o articulație.
Surse: