Aici intervine enorm și modul în care este condus acel restaurant, iar dacă tu ești cel care te ocupi de așa ceva, trebuie să nu lași nimic la voia întâmplării. Orice detaliu contează, dar în rândurile următoare ne vom ocupa mai mult despre bucătăria restaurantului.
O echipă unită
Pentru ca totul să funcționeze cu precizia unui ceas elvețian, este nevoia ca echipa să fie unită. Degeaba ți-ai adus un bucătar de renume, dacă acesta nu știe cum să lucreze cu oamenii, pe care îi exploatează și se comportă ca un adevărat tiran. De fapt, totul trebuie să fie perfect, pornind de la personalul din bucătărie, consultanții de vânzări de unde îți cumperi echipamentele, furnizorii, personalul responsabil cu curățenia, instalatorii, electricienii și nu numai.
Meniul
Încă de la început trebuie să stabilești meniul, unul care trebuie axat pe o anumită temă. În acest fel bucătarul va ști să îți ofere o listă cu echipamentele profesioniste de care este nevoie, va putea să își coordoneze bine echipa pentru maximum de eficiență, iar preparatele vor avea mereu un gust delicios.
Echipamente bucătării profesionale
Aminteam ceva mai sus de echipamente bucatarii profesionale, care sunt un must pentru un restaurant și care ușurează mult activitatea celor care lucrează aici. Acestea trebuie alese nu numai după utilitatea lor, ci și ținîndu-se cont și de îndeplinirea tuturor standardelor de siguranță și sănătate aflate în vigoare. Discută cu bucătarul șef despre ce echipamente are nevoie, și nu respinge din start ideea de a achiziționa de a achiziționa unele dintre ele, doar pentru că ție ți se pare că se poate renunța ușor la ele, pentru că nu sunt chiar atât de necesare.
-
Echipamente frigorifice
În orice bucătărie profesională este nevoie de echipamente frigorifice, în care să fie păstrate în bună siguranță ingredientele de care este nevoie pentru a pregăti preparate delicioase. Mese reci, frigidere, lăzi frigorifice, congelatoare, dulapuri frigorifice sunt doar câteva dintre ele și da, chiar sunt indispensabile pentru o afacere de succes în industria ospitalității.
-
Blocul termic
Evident, nu ai cum să nu ai grijă așa cum trebuie și de blocul termic, sau bucătăria caldă cum i se mai spune. În funcție de specificul locației, vei avea nevoie de aragazuri profesionale, dotate cu un număr mare de arzătoare, plite, cuptoare, cuptoare cu microunde, friteuze, grilluri, vitrine calde și nu numai. Să nu uităm pe malaxoarele pentru aluaturi, cuptoarele pentru pizza, încălzitoare, aparate pentru preparea de vafe sau clătite. Un restaurant care se respectă și vrea să ofere ce e mai bun clienților săi va fi dotat și cu mașină de făcut paste, dar și cu cele de gătit sous vide.
-
Igienă
Atunci când ai o responsabilitate de acest gen, de a coordona activitatea dintr-un restaurant, chiar și unul mic de cartier, o cantină și nu numai, igiena trebuie respectată cu strictețe, pentru a nu pune niciun moment în pericol sănătatea clienților. Prin urmare, este nevoie de mașini de spălat vase/pahare, uscătoare, sterilizatoare, distrugătoare de insecte și nu numai.
Cum trebuie gândită bucătăria unui restaurant care se respectă
Specialiștii în domeniu susțin că există unele elemente după care să te ghidezi atunci când vine vorba despre bucătării profesionale, pe care te invităm să le descoperi în rândurile de mai jos.
Design ergonomic
Cu un design ergonomic al bucătăriei, se economisește mult timp în pregătirea preparatelor, se irosesc mult mai puține alimente, dar sunt reduse și riscurile producerii unor accidente în bucătărie.
Eficiență energetică
Un design bun al bucătăriei restaurantului tău contribuie din plin la eficiența energetică a acestuia. Așezarea mașinilor de gătit la un loc, a echipamentelor frigorifice la fel, va contribui la reducerea costurilor ridicate la facturile la energia electrică.
Care este dimensiunea unei bucătării de restaurant
În încercarea de a mai economisi spațiul și pentru acea eficiență energetică despre care îți spuneam mai sus, mulți proprietari de restaurante se gândesc că o bucătărie nu prea mare este suficientă. Cu toate acestea, nu trebuie să gândești așa. Dimensiunile bucătăriei depind de tipul restaurantului, dar și de capacitatea acestuia. Regula ar fi că fiecare loc din restaurant corespunde pentru cinci metri în bucătărie. Rămâne la latitudinea ta dacă o respecți sau nu, dar cert este că este nevoie de suficient spațiu încât totul să se desfășoare în cele mai bune condiții.
Standarde de calitate într-o bucătărie profesională
Atunci când vrei să faci o treabă de calitate, trebuie să ai grijă la orice, cu atât mai mult la îndeplinirea standardelor în domeniu. Nu este vorba numai de dotarea acestora cu echipamente moderne și de ultimă generație. Acestea trebuie să fie conform cerințelor Uniunii Europene și să îndeplinească normele de igienă sau cerințele de calitate.
De asemenea, o bucătărie, indiferent dacă este cea personală sau a unui restaurant, are nevoie de o ventilație bună. În caz contrar, prezența aburului și a fumului va fi chiar periculoasă pentru angajații tăi, iar oaspeții nu vor agrea un spațiu unde mirosul, chiar și unul care are aroma anumitor preparate delicioase, este prezent în mod exagerat.
În fine, o bucătărie profesională trebuie să fie și una ușor de întreținut, pentru ca la finalul zilei totul să fie în perfectă ordine și curățenie. Aici intervine nu doar calitatea produselor de curățenie folosite, ci și modul în care sunt păstrate vasele, tacâmurile, vesela, oalele și ustensilele. Câteva rafturi fac uneori diferența, dar și un dulap cu uși.