Antena 3 CNN Conținut plătit Adiţie de os şi implant dentar, în aceeaşi zi

Adiţie de os şi implant dentar, în aceeaşi zi

Ceea ce era realizat în trecut în mai multe etape se obţine în prezent într-o singură şedinţă.

aditie de os si implant dentar in aceeasi zi
Adiţie de os şi implant dentar, în aceeaşi zi
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2023   •   14:32

În rândurile următoare, doctorul Mihai Dorobanţu, medic specialist chirurgie buco-maxilo-facială la iDentity®️ Clinic, cea mai performantă clinică stomatologică din România, din punctul de vedere al echipei de specialişti şi al tehnologiei folosite, vă ajută să exploraţi o soluţie inovatoare de înlocuire a dinţilor, care restabileşte funcţionalitatea şi aspectul natural al danturii, mai simplu şi mai eficient ca oricând!

Volumul osos, esenţial în reuşita implantului dentar

Deşi există mai multe metode recomandate de medici atunci când vine vorba despre înlocuirea dinţilor lipsă, implantul dentar îşi câştigă detaşat locul întâi la capitolul popularitate, datorită beneficiilor sale incontestabile. Medicii îl numesc „cea mai bună replică a unui dinte natural şi sănătos”, 3 milioane de oameni, doar din America, apelând la această soluţie de reconstrucţie a zâmbetului. Reuşita unui implant dentar depinde însă de mai mulţi factori, unul dintre cei mai importanţi fiind volumul osos de care dispune pacientul.

„Densitatea şi structura osoasă sunt cruciale pentru asigurarea stabilităţii implantului şi, implicit, pentru integrarea sa corectă. Atunci când se pierde un dinte, osul care îl înconjoară începe să se resoarbă, iar procesul se va accentua dacă trece un timp îndelungat de la pierderea dintelui şi până când pacientul ajunge la cabinet. În acest caz, intervenţia de înlocuire a dintelui poate presupune o procedură suplimentară, pe care o numim augmentare osoasă sau adiţie de os.”

(Dr. Mihai Dorobanţu, medic specialist chirurgie buco-maxilo-facială la iDentity®️ Clinic )

Pentru a nu ajunge în această situaţie, medicul Mihai Dorobanţu recomandă ca implantul dentar să se realizeze exact atunci când dintele a fost extras. Însă pentru că nu întotdeauna medicii au de-a face cu situaţii ideale, transmit celor interesaţi că manopera chirurgicală care augmentează masa osoasă va fi una simplă şi deloc dureroasă.

Etapele tratamentului cu adiţie de os şi implant în aceeaşi şedinţă

Pe lângă asigurarea unei baze solide pentru viitorul implant dentar, procedura de augmentare osoasă mai aduce şi alte beneficii, precum: creşterea longevităţii lucrărilor, crearea unui aspect gingival plăcut şi îmbunătăţirea esteticii. Astăzi, datorită stomatologiei în continuă evoluţie, este posibil să beneficiaţi de două intervenţii esenţiale, în cadrul aceleiaşi programări la dentist: da, adiţia de os şi implantul dentar se pot realiza în aceeaşi zi, astfel că timpul de vindecare va fi mai scurt, iar integrarea implantului dentar în os va fi mai bună, încă din start: „Apelăm la cele două intervenţii în cadrul aceleiaşi programări atunci când defectul osos este foarte mic. Decizia finală aparţine exclusiv medicului, după o analiză a parametrilor osoşi. Dacă sesizăm că osul nu şi-a pierdut din volum, putem să trecem peste această etapă şi să ajungem direct la inserarea implantului dentar. Tipul său ne este dictat de oferta osoasă disponibilă.”

Adiţia de os se realizează cu adăugarea osului recoltat direct de la pacient sau cu ajutorul unui material sintetic, printr-o tehnică de ultimă oră, eficientă şi sigură de tratare şi de stimulare a creşterii masei osoase, cu o rată de succes foarte mare. Există câţiva paşi pe care medicul îi va urma, procedura de reconstrucţie a danturii începând cu o curăţare profesională a zonei unde urmează să fie inserat implantul dentar.

„Specialistul trebuie să se asigure că zona unde se inserează implantul dentar nu are infecţii. Cu ajutorul unei freze, se pregăteşte locul viitorul implant dentar, inserat cu sau fără intervenţia suplimentară de adiţie osoasă, în funcţie de nevoi. Urmează aşteptarea! La 7-10 zile de la procedură, gingia se va vindeca, iar la distanţă de 4-6 luni, osul şi implantul fuzionează, într-un proces care poartă denumirea de osteointegrare. Vom realiza apoi construcţia ulterioară: montarea unui bont protetic şi a coroanei dentare, ultimul pas din tratamentul cu implanturi dentare.”

Pentru a preveni infecţiile post-operatorii, dar şi pentru a grăbi formarea de os, medicii aplică deasupra osului o membrană, care se obţine din sângele propriu al pacientului. În limbaj de specialitate poartă numele de „Membrană PRF” – Platelet-Rich Fibrin- pe larg, o plasmă care conţine trombocite bogate în fibrină, un material de vindecare autolog. Concret, înainte de intervenţia chirurgicală, medicul recoltează o doză mică de sânge de la pacient. Sângele va fi supus unui proces de centrifugare pentru ca plasma să fie separată de concentratul trombocitar, ducând la formarea unei membrane naturale. Vorbim despre o tehnologie specială, care nu presupune adăugarea niciunei alte substanţe în eprubetă, în afară de materialul propriu pacientului, şi care reface ţesutul afectat de 7 ori mai repede decât în mod natural.

Succesului implantului dentar depinde şi de grija pacientului.

Sfaturi pe termen scurt şi lung

Dincolo de calitatea osoasă, succesul lucrării depinde de o evaluare şi de o planificare adecvate, de experienţa şi de calificarea medicului, precum şi de starea generală de sănătate a pacientului. Deosebit de importantă în această ecuaţie este şi grija post-operatorie. Cu o igienă orală adecvată, implantul dentar poate rezista o viaţă!

„Recomandăm pacienţilor să evite periajul dentar în primele 24 de ore de la intervenţie, dar să nu uite să apeleze cu încredere la el, după acest interval. Periajul trebuie realizat cu blândeţe în zona operaţiei, iar cavitatea bucală va fi clătită în mod repetat cu antiseptice. În funcţie de cât de complex este cazul, pacientul poate avea nevoie de prescrierea unor analgezice, care să calmeze disconfortul după trecerea anesteziei. În primele zile, consumul de alimente moi şi de lichide este absolut esenţial, pe când alimentele fierbinţi, tari, lipicioase sau crocante vor fi evitate.”

Tot în primele zile de la intervenţie, specialiştii recomandă să renunţaţi la fumat, la consumul de alcool şi la efortul fizic intens. Pe termen lung, se recomandă folosirea duşurilor bucale şi a periuţelor interdentare, pentru o curăţare mai eficientă, precum şi programara la controale periodice la stomatolog, pentru periaje profesionale. În general, rata de succes a implanturilor dentare se situează la aproximativ 98%, însă este esenţial să păstraţi legătura cu medicul specialist, pentru orice problemă ulterioară cu care vă confruntaţi.

Pierderea dinţilor: probleme asociate şi importanţa înlocuirii lor

O dantură sănătoasă şi completă reprezintă mai mult decât ceea ce putem observa: dincolo de aspectele estetice, dinţii noştri sunt un indicator al sănătăţii orale. Atunci când pierdem dinţi, apar tensiuni musculare, probleme de masticaţie, de vorbire şi de înghiţire, o resorbţie a oaselor maxilare, o afectare a gingiilor, ceea ce poate conduce spre parodontoză. Odată cu căderea dinţilor se creează asimetrii faciale, iar problemele merg chiar mai departe: pentru că procesul digestiv începe în cavitatea bucală, vă puteţi alege cu afecţiuni serioase ale stomacului şi ale intestinului, în lipsa unei masticaţii corecte.

Deşi întreaga dantură este predispusă apariţiei problemelor, fără respectarea unei igiene orale stricte, dinţii posteriori, adică molarii şi premolarii, sunt cei mai afectaţi, din cauza suprafeţei lor aderente, care încurajează placa bacteriană să stagneze, fapt care duce la formarea mai rapidă a cariilor, spun specialiştii.

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Vezi toate știrile din Conținut plătit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close