Antena 3 CNN Conținut plătit 9 instrumente stomatologice: care sunt și ce rol îndeplinește fiecare

9 instrumente stomatologice: care sunt și ce rol îndeplinește fiecare

Atunci când te-ai aflat într-un cabinet stomatologic, cel mai probabil, cel puțin o dată te-ai întrebat ce sunt instrumentele folosite de medicul tău și care este rolul fiecăruia dintre ele.
Principalele instrumente folosite într-o clinică stomatologică. FOTO: Shutterstock.com
de I.D.    |    21 Oct 2024   •   13:27

Atunci când te-ai aflat într-un cabinet stomatologic, cel mai probabil, cel puțin o dată te-ai întrebat ce sunt instrumentele folosite de medicul tău și care este rolul fiecăruia dintre ele. Pentru mulți pacienți, aceste instrumente pot părea intimidante, însă fiecare dintre ele joacă un rol crucial în menținerea și îmbunătățirea sănătății orale.

În acest articol, vei putea explora principalele instrumente folosite într-o clinică stomatologică,  descoperind rolul și importanța fiecăruia în practica modernă.

1. Oglinda dentară

Oglinda dentară este un instrument mic, rotund, atașat unui mâner. Este unul dintre cele mai frecvent utilizate instrumente in stomatologie.

Funcțiile sale variază, de la obținerea unei vederi mai clare a zonelor greu accesibile din cavitatea orală, la retragerea limbii sau a obrazului, pentru o mai bună vizibilitate generală și, totodată, la reflectarea luminii, pentru a obține o mai bună iluminare a zonelor întunecate ale cavității bucale. 

2. Sonda dentară

Acest instrument este, de obicei, ușor de recunoscut, întrucât este subțire și ascuțit la un capăt.

Funcțiile sale include:

● Detectarea cariilor și a altor probleme legate de smalț;

● Evaluarea adâncimii pungilor parodontale;

● Verificarea integrității tratamentelor stomatologice (plombe, coroane). 

3. Excavatorul dentar

Excavatorul este un instrument lung, subțire, cu un capăt asemănător unei lingurițe și utilizat, în principal, pentru îndepărtarea cariilor. Funcțiile de bază ale acestui instrument includ eliminarea țesutului dentar cariat, curățarea cavităților înainte de obturaţie și îndepărtarea resturilor și a depozitelor de pe suprafața dinților. 

4. Freza

Freza este un instrument rotativ, de mare potență și viteză, echipat cu diverse capete interschimbabile.

Funcțiile sale includ:

● Îndepărtarea cariilor;

● Prepararea cavităților pentru obturaţii;

● Șlefuirea și conturarea tratamentelor dentare;

● Ajustarea protezelor și a altor dispozitive. 

5. Aspiratorul

Acest instrument este un tub flexibil conectat la un sistem de aspirație. Elimină excesul de salivă și resturi alimentare sau de compozit, din gura pacientului. De asemenea, menține un câmp de lucru uscat și curat și îmbunătățește vizibilitatea medicului stomatolog. 

6. Seringa cu aer sau apă

Este un dispozitiv ce combină jetul de aer cu cel de apă, controlate separat, în funcție de necesitatea momentului din tratament.

Funcțiile principale includ:

● Curățarea și uscarea suprafețelor dentare și interdentare;

● Răcirea dinților în cazul procedurilor care generează căldură;

● Îndepărtarea superioară a resturilor alimentare, pentru o mai bună vizibilitate. 

7. Forcepsul dentar

Forcepsul este un instrument popular atât în specialitățile medicinei generale, cât și dentare. Este asemănător unui clește și, totodată, se regăsește în diferite forme și mărimi.

Funcțiile sale principale includ extracția dentară, îndepărtarea rădăcinilor dentare restante, precum și manipularea fragmentelor osoase, în timpul unor proceduri avansate, precum în cazul chirurgiei stomatologice.

8. Chiureta parodontală

Chiureta parodontală este un instrument cu o lamă curbată la capăt și este utilizată în tratamentele parodontale. Aceasta îndepărtează tartrul subgingival, netezește suprafețele radiculare și curăță pungile parodontale. 

9. Lampa de fotopolimerizare

Este un dispozitiv care emite o lumină de intensitate ridicată, ușor de recunoscut, datorită culorii sale albastre.

Aceasta nu doar că întărește materialele dentare fotopolimerizabile (ex: compozite, adezivi), ci și activează anumite cimenturi dentare și, nu în ultimul rând, accelerează procesul de albire dentară în cabinet.

În concluzie, fiecare instrument din cabinetul stomatologic joacă un rol specific și, astfel, este indispensabil pentru diagnosticarea, tratarea și prevenirea diferitelor afecțiuni dentare. De la simpla oglindă dentară și până la o lampă de fotopolimerizare, aceste instrumente reprezintă armele medicului stomatolog în lupta pentru menținerea sănătății tale orale. Prin înțelegerea rolului tuturor acestor instrumente, vei putea să te simți mai confortabil și mai informat, în timpul vizitelor la medicul stomatolog. De asemenea, este important de reținut că, în mâinile unui profesionist, toate aceste instrumente sunt ajutoare valoroase în obținerea și menținerea unui zâmbet sănătos și frumos.

×
Subiecte în articol: advertorial
Parteneri
x close