Antena 3 CNN Conținut plătit 8 drame inspirate de perioada interbelică

8 drame inspirate de perioada interbelică

Dramele inspirate de perioada interbelic? au abordat o gam? larg? de teme ?i conflicte. Printre ele se num?r? criminalitatea organizat? ?i corup?ia politic?. De asemenea sunt vizate traumele personale ?i schimb?rile sociale majore.
Dramele inspirate de perioada interbelică au abordat o gamă largă de teme și conflicte. FOTO: PSK
de I.D.    |    04 Oct 2024   •   16:41

Vorbim despre ani ai schimbărilor profunde, atât economic cât și politic sau social. Au inspirat numeroase drame captivante, în televiziune și cinema. Marile conflicte plus criminalitatea organizată erau teme recurente. La fel și decăderea societății și transformările politice. Astfel, s-au distins numeroase titluri care au devenit clasice. Toate au fost apreciate de un public numeros încă de la apariție.

1. Peaky Blinders (2013-2022)

A fost creat de Steven Knight. Acțiunea se desfășoară în Birmingham în Anglia. Este urmărită ascensiunea clanului Shelby. De fapt este vorba despre o familie de gangsteri foarte influenți. Aceștia au afaceri ilegale și rețele de pariuri. Serialul este cunoscut pentru portretizarea tensionată a perioadei. Se pune un accent puternic pe evoluția Marii Britanii.

Thomas este interpretat de Cillian Murphy. Protagonistul aduce în prim plan dilemele și traumele războiului. De asemenea, evidențiază corupția și ascensiunea fascismului. Încă de la apariție a fost foarte apreciat. Ulterior, a inspirat jocuri captivante. Slotul Peaky Blinders este un astfel de exemplu. Cu tematica specifică serialului, este foarte căutat de jucători.

2. Boardwalk Empire (2010-2014)

Este un film  produs de HBO. Explorează viața în Atlantic City în timpul Prohibiției din Statele Unite. Se concentrează asupra lui Nucky Thompson. Acesta este un politician corupt. El controlează orașul, fiind relevant pentru relația dintre guvern și crima organizată.

Povestea se întâmplă în anul 1920. În acest moment a avut loc ascensiunea gangsterilor americani. Tot acum au apărut și legendarii baroni ai alcoolului. Serialul explorează teme precum violența, politica și instabilitatea economică. Filmul aduce în prim plan și  schimbările sociale dramatice specifice.

3. Babylon Berlin (2017-prezent)

Este o producție germană memorabilă. Aduce în prim-plan atmosfera decadentă a Berlinului în anii 1920. Serialul urmărește viața detectivului Gereon Rath. Acesta investighează crimele și intrigile politice dintr-un oraș în plină criză.

Atenția la detalii a atras imediat aprecierea publicului. La fel și ilustrarea precisă a tensiunilor sociale și politice din Germania. Criza economică mondială și ascensiunea nazismului sunt alte teme atractive.

 4. The Great Gatsby (2013)

Este o adaptare a romanului clasic al lui F. Scott Fitzgerald. A fost regizat cu măiestrie de Baz Luhrmann. Această dramă explorează viața din America interbelică. Filmul portretizează excesele și decadența anilor 1920.

Povestea îl urmărește pe Jay, un milionar enigmatic. Acesta organizează petreceri fastuoase pentru dragostea unei femei. Filmul surprinde fin excesele și fragilitatea visului american în perioada postbelică. De asemenea, evidențiază impactul crizei economice.

5. Downton Abbey (2010-2015)

Personajele principale sunt aristocrații britanici și servitorii lor. Producția cinematografică ilustrează tranziția economică și socială. Regizorul a acordat foarte mare atenție celor mai fine detalii. Este evidențiat astfel impactul războiului asupra clasei muncitoare. Primele întâmplări au loc înainte de celebrul conflict militar. Sezoanele ulterioare tratează schimbările sociale. Țara se confruntă recurent cu noile realități politice și economice. Acestea sunt tot mai greu de suportat de către populație.

6. The Untouchables (1987)

Pelicula se concentrează pe prohibiția din SUA. De asemenea, în prim plan ajunge celebrul gangster Al Capone. Acesta este urmărit de agenții federali. Este tratată detaliat lupta dintre lege și crima organizată. În acești ani, America trecea prin tensiuni sociale și politice majore. Personajele principale ilustrează perfect cele două imagini dominante. Totul este despre idealism versus corupție și criminalitate.

7. Testament of Youth (2014)

Este un film bazat pe memoriile Verei Brittain.  Tânăra femeie  a servit ca asistentă pe front. Teatrul militar domină o mare parte din peliculă. Este de asemenea tratată cu interes și perioada interbelică. Se atrage atenția asupra traumei colective. De asemenea, sunt vizate dificultățile de reintegrare a soldaților în societate.  Publicul face cunoștință impactul psihologic al războiului asupra supraviețuitorilor. Oferă o perspectivă intimă despre dificultățile generate de conflictul militar.

8. Lawless (2012)

A fost regizat de John Hillcoat. Este un film inspirat din fapte reale. Explorează activitățile ilegale din timpul Prohibiției în America rurală. Se concentrează pe frații Bondurant. Aceștia conduc o afacere ilegală de producere și distribuție a alcoolului în Virginia.

"Lawless" aduce în atenție conflictul dintre autorități și contrabandiști.  Legea era adesea interpretată liber. Corupția era în floare. Perioada era perfectă pentru ilegalități de orice fel.

Dramele inspirate de perioada interbelică au abordat o gamă largă de teme și conflicte. Printre ele se numără criminalitatea organizată și corupția politică. De asemenea sunt vizate traumele personale și schimbările sociale majore.

 

×
Subiecte în articol: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Vezi toate știrile din Conținut plătit
Cele mai noi știri
Parteneri
x close