Antena 3 CNN Conținut plătit 7 pași pentru a face cea mai delicioasă dulceață

7 pași pentru a face cea mai delicioasă dulceață

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 16:50 16 Mai 2022 Modificat la 16:50 16 Mai 2022
7 pasi pentru a face cea mai delicioasa dulceata
7 pași pentru a face cea mai delicioasă dulceață

Începând din luna iunie, piețele și grădinile sunt pline de fructe aromate, numai bune pentru preparate gustoase și savuroase. Totuși, dulceața va fi grozavă doar dacă se respectă câteva reguli simple în ceea ce privește pregătirea sa. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi ca să obții un produs deosebit:

1. Alege cu grijă fructele pentru dulceață

Chiar dacă te-ar tenta să folosești fructe extrem de coapte sau care nu mai sunt bune pentru consum, renunță la această idee. Dulceața iese perfectă din fructe tari, sănătoase, care trebuie să-și păstreze forma și să aibă o textură fermă. Astfel, dacă folosești borcane de sticlă de mici dimensiuni pentru miere și dulceață, așa cum este indicat pentru un astfel de preparat, trebuie să vezi prin ele fructele translucide, înconjurate de un sirop gros și consistent.

2. Pregătește o cantitate mică de fructe

Este important să știi că o dulceață delicioasă poate fi produsă din 1, 2 sau cel mult 3 kilograme de fructe. Chiar dacă vrei să obții o cantitate mai mare de produs final, trebuie să știi că atunci când folosești mai multe fructe acestea vor lăsa și mult lichid. Prin urmare, dulceața va trebui fiartă un timp îndelungat, pentru a se evapora lichidul, iar rezultatul va fi o pastă de culoare închisă și fără fructe întregi. Așadar, de preferat ar fi să faci dulceață de mai multe ori.

3. Spală fructele în mai multe ape

Atunci când te pregătești să faci dulceață, sortează fructele după mărime și calitate. Mai departe, spală-le în câteva ape, dar fără să le îndepărtezi codițele. Fie că este vorba de căpșuni, cireșe, vișine sau alte fructe, înainte scufundă-le în apă rece de câteva ori, după care curăță-le de părțile care nu trebuie să ajungă în dulceață. Dacă le îndepărtezi codițele înainte, își vor pierde sucurile naturale pe acolo și vor absorbi prea multă apă.

4. Folosește aceeași cantitate de fructe și zahăr

Multe dintre persoanele care fac dulceață de casă întâmpină adesea probleme când vine vorba de cantitatea de zahăr folosită. Ei bine, pentru rezultate optime, trebuie să știi că la un kilogram de fructe curățate se pune un kilogram de zahăr tos. În plus față de aceste ingrediente, se mai poate pune în dulceață și zeama de la o jumătate de lămâie ori un vârf de cuțit de sare de lămâie, pentru păstrarea culorii frumoase a fructelor.

5. Prepară siropul de zahăr

Indiferent ce fructe ai la îndemână, dulceața se prepară folosind sirop de zahăr. Prin fierberea în acest lichid, apa din țesuturile fructelor este înlocuită cu zahăr, de aceea ele ajung să-și păstreze forma în dulceață, să rămână aromate și gustoase. În cazul gemului, fructele se acoperă cu zahăr și se lasă câteva ore să-și elibereze sucurile, apoi se pune totul la fiert.

Cum se pregătește siropul de zahăr? Într-o cratiță mai largă se pune un kilogram de zahăr tos și se umezește cu 200 ml de apă. Acestea sunt proporțiile pentru un kilogram de fructe curățate. Se aprinde focul și se lasă zahărul până începe să fiarbă și să scadă. Întregul proces poate dura în jur de 15 minute, iar pentru verificarea consistenței se iau câteva picături de sirop și se toarnă pe o farfurie. Dacă picăturile își păstrează forma ușor bombată, atunci siropul este fiert.

6. Pune dulceața la fiert

Dacă siropul este gros cât să nu se caramelizeze, se pun fructele în el când clocotește. Spre deosebire de gem, dulceața nu se amestecă, ci mai mult se clatină cratița, după nevoie. Din momentul în care compoziția începe să fiarbă, se ține dulceața pe foc fix 10 minute. În timpul fierberii, se adună cu grijă spuma care se formează la suprafață.

7. Acoperă dulceața și dă-o la răcorit

Ultimul pas presupune să stingi focul de sub cratiță și să acoperi imediat vasul cu un prosop ud. Acest lucru este necesar pentru ca dulceața să nu se zaharisească la suprafață. Apoi, se lasă preparatul deoparte câteva ore, până se răcește complet și poate fi servit sau pus în borcane.

Acum că știi rețeta pentru cea mai bună dulceață, nu-ți mai rămâne decât să-ți faci în casă adevărate delicii, din fructele preferate. Spor la treabă!

×
x close