Antena 3 CNN Conținut plătit 6 sfaturi ca să te bucuri de un somn odihnitor

6 sfaturi ca să te bucuri de un somn odihnitor

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 10:51 23 Iun 2023 Modificat la 10:52 23 Iun 2023
6 sfaturi ca sa te bucuri de un somn odihnitor
6 sfaturi ca să te bucuri de un somn odihnitor Sursa foto: Shutterstok.com

Știai că petreci aproximativ o treime din viață dormind? Este o perioadă destul de mare. Dar nu trebuie să o tratezi ca pe un timp pierdut. Un somn bun de noapte nu numai că regenerează organismul, dar îți permite și să procesezi tot ce ai experimentat și ai învățat în timpul zilei.

În plus, atunci când dormi, sistemul tău imunitar funcționează la capacitate maximă.

Calitatea vieții și cea a somnului sunt direct proporționale. Deci, merită să arunci o privire către aceste sfaturi care îți pot afecta pozitiv somnul. În cele mai multe cazuri, este vorba despre pași foarte simpli, dar adesea trecuți cu vederea.

Acordă atenție meselor

Un stil de viață sănătos și calitatea alimentelor pe care le consumi joacă, de asemenea, un rol important în somnul sănătos. Baza este o dietă echilibrată, cu multe fructe și legume. Ora de masă este, de asemenea, un aspect foarte important. Între ultima masă și ora de culcare ar trebui să fie o pauză de cel puțin 3-4 ore. Acesta este aproximativ timpul necesar pentru ca organismul să digere mâncarea, după care corpul se poate relaxa. În situațiile în care nu poți renunța la mâncatul târziu, ar trebui să alegi doar alimente ușor digerabile. În loc de carne și produse lactate, alege cereale și leguminoase.

Suplimente alimentare precum melatonina te ajută să ai un somn odihnitor

De asemenea, îți poți îndrepta atenția spre suplimente alimentare precum melatonina, care este extrem de eficientă atunci când apar probleme cu somnul. Aceasta este și un puternic antioxidant și aduce numeroase alte beneficii, atât pentru ochi, cât și pentru reglarea tensiunii arteriale sau a nivelului de hormoni. Melatonina este eficientă atunci când este luată înainte de culcare, deoarece induce somnul în mod treptat.

Respectă ritualurile de seară

O rutină bună îți poate îmbunătăți semnificativ starea - inclusiv atunci când este vorba de somn. Aceasta este un semnal excelent pentru ca organismul să se pregătească pentru somn. Este recomandat să faci aceleași activități (corespunzătoare) în fiecare seară. De exemplu:

  • Citește câteva pagini în fiecare seară
  • Bea ceaiuri din plante care te ajută să te relaxezi, așa cum sunt cele de lavandă sau tei;
  • Redu luminile din interior și optează pentru lumina caldă, difuză;
  • Notează într-un jurnal gândurile înainte de a merge la culcare, pentru că astfel vei evita situația în care te vor copleși când vrei să dormi.

Ai grijă ca atmosfera din cameră să fie cea potrivită

Pentru a fi într-o formă bună a doua zi, ar trebui să te asiguri că ai condițiile de somn potrivite. O combinație de temperatură între 19 și 21 grade C, umiditate relativă între 40 și 60% și aer curat este ideală. Crearea unui climat interior potrivit poate fi realizată de dispozitive smart. Cu ajutorul lor se poate monitoriza temperatura, umiditatea și calitatea aerului din fiecare încăpere a casei, inclusiv în dormitor.

Evită expunerea la lumina albastră emanată de ecranele digitale

Caption: Lumina albastră poate inhiba secreția de melatonină, iar calitatea somnului scade în mod considerabil

Trăim într-o eră digitală în care ecranele sunt omniprezente, de la telefoane mobile și tablete la computere și televizoare. Cu toate acestea, cercetările au demonstrat că expunerea prelungită la lumina albastră emisă de aceste dispozitive poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Aceasta poate perturba ritmul circadian al organismului nostru, afectând somnul și calitatea acestuia.

Investește într-o saltea de calitate

O saltea de bună calitate este o altă condiție prealabilă pentru un somn sănătos.

Atunci când alegi o saltea, este important să acorzi atenție factorilor precum nivelul de fermitate, susținerea corectă a corpului și calitatea materialelor utilizate. De exemplu, o saltea prea dură poate exercita presiune asupra corpului, în timp ce o saltea prea moale poate duce la o aliniere necorespunzătoare a coloanei vertebrale, ceea ce poate provoca dureri și disconfort în timpul nopții și după trezire.

Lipsa unui somn odihnitor va duce la numeroase probleme, de aceea este esențial să se îndeplinească toate condițiile de mai sus pentru a te bucura de o stare de bine și de energie în fiecare dimineață.

×
Etichete: advertorial
x close