Totuși, întreținerea zilnică a mașinii este foarte importantă, iar o serie de verificări auto le poți face chiar tu. Iată mai jos cinci verificări auto pe care e necesar să le faci frecvent pentru siguranța la volan.
Componentele electrice
Bateria este acea piesă care îți permite să pornești mașina și să o alimentezi cu energie electrică, pentru diversele sale componente, de la bord la sistemul de alarmă, faruri și radio. Dacă martorul de baterie de pe bord se aprinde, de obicei aceasta trebuie să fie reîncărcată sau chiar schimbată. În general, bateria trebuie să fie încărcată la minimum 75% din capacitatea ei pentru a porni mașina fără probleme.
O baterie de mașină are o durată de viață cuprinsă între patru și cinci ani. O serie de semne pot să permită o estimare a duratei de viață rămase a bateriei, iar printre cele mai importante este acela că mașina este greu de pornit. O vizită la atelierul auto te poate lămuri dacă este vorba despre o altă defecțiune, de exemplu, la demaror sau alternator, sau trebuie să cumperi una din acele baterii auto Rombat.
Habitaclul
În ceea ce privește habitaclul, sistemul de aer condiționat este cel mai important element de controlat. Este recomandat ca acesta să fie pornit în mod regulat. Prezența unor mirosuri ciudate sau faptul că nu mai funcționează corespunzător sunt semne că ar trebui să mergi cu mașina la o verificare de specialitate.
Vizibilitatea
Șofatul în siguranță înseamnă și o bună vizibilitate. Pentru aceasta, trebuie să verifici frecvent farurile și diferitele semnale luminoase de pe bordul automobilului. Dacă lamelele ștergătoarelor sunt uzate, ia în considerare înlocuirea acestora, pentru a avea o vizibilitate excelentă pe vreme rea. Alege o pereche de stergatoare parbriz de calitate și verifică și geamul pentru eventuale fisuri.
De asemenea, trebuie să verifici regulat luminile exterioare ale automobilului, de la faruri, stopuri și cele de frânare la semnalizatoare, cele de marșarier și cele de poziție. Reglarea incorectă a luminii farurilor poate să pună probleme atunci când șofezi pe întuneric, riscul de accidente fiind mai crescut. Dacă becurile sunt defecte, schimbă-le cât se poate de repede.
Nivelurile de lichide
Lichidele mașinii, de la cel de răcire la cel de frână, de spălare a parbrizului și uleiul de motor, asigură funcționarea corectă a acesteia. Lichidul de răcire împiedică supraîncălzirea motorului. Nivelul acestuia poate fi verificat, atunci când motorul este rece, în vasul de expansiune, care este gradat. Și lichidul de spălare pentru parbriz se verifică similar și se completează atunci când motorul mașinii este rece. Lichidul de frână acţionează plăcuţele de frână şi mecanismul de frânare și poate fi verificat similar, rezervorul fiind gradat. În general, schimbarea lichidului de frână se face la un atelier auto. Uleiul de motor lubrifiază diferitele părți ale motorului mașinii, asigurând funcționarea corectă a acestuia. Pentru a verifica nivelul uleiului de motor, se utilizează o jojă, iar, în cazul în care este necesar, se completează.
Anvelopele
Anvelopele sunt cel mai ușor de controlat, pentru că sunt elementul cel mai accesibil la o mașină, dar și pentru că majorității șoferilor li se par cele mai importante. Verificarea pneurilor este recomandat să fie făcută cel puțin o dată pe lună, vizual, pentru depistarea eventualelor spărturi, lovituri sau a unei uzuri anormale. De asemenea, este recomandată verificarea presiunii anvelopelor, astfel încât să corespundă specificațiilor și recomandărilor producătorului.
În afară de verificările tehnice, asigură-te că toate actele tale sunt în ordine, de la permis auto la certificatul de înmatriculare și cel de inspecție tehnică periodică. Nu în ultimul rând, verifică dacă ai kitul pentru siguranța auto, dar și cel de prim ajutor în termen de valabilitate.