Antena 3 CNN Conținut plătit Cinci beneficii ale operației de circumcizie

Cinci beneficii ale operației de circumcizie

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 11:11 21 Oct 2022 Modificat la 11:16 21 Oct 2022
5 beneficii ale operatiei de circumcizie
5 Beneficii ale operației de circumcizie

În acest articol îți prezentăm 5 beneficii ale operației de circumcizie.

Ce este circumcizia?

Circumcizia reprezintă o intervenție chirurgicală ce implică îndepărtarea prepuțului penisului care nu permite decalotarea glandului. Prepuțul este învelișul de piele care, atunci când este tras ușor înapoi, descoperă capul penisului. Acest înveliș poate fi îndepărtat parțial sau total.

De ce se efectuează circumcizia?

Pentru unele familii, este un ritual religios. Procedura poate fi și o chestiune de tradiție culturală, de igienă personală sau de îngrijire preventivă a sănătății.

5 Beneficii ale operației de circumcizie

Această intervenție chirurgicală este asociată cu următoarele beneficii:

  • Păstrarea sănătății penisului

Un penis sănătos elimină urina, permite o viață sexuală normală și este responsabil de capacitatea de a procrea. Circumcizia îmbunătățește igiena penisului, un penis circumcis fiind mai ușor de spălat și curățat, în special de către copii.

  • Un risc mai mic de contractare a bolilor cu transmitere sexuală

Un studiu publicat în 2015 sugerează că circumcizia ar putea reduce semnificativ incidența sifilisului la bărbați. Spațiul dintre penis și prepuț reprezintă un mediu în care un virus poate supraviețui pentru o perioadă de timp, crescând riscul de infecție pentru indivizi și parteneri. Prin circumcizie, acest spațiu dispare și odată cu el scade și riscul de infectare.

Cu toate acestea, sexul protejat rămâne principala metodă de prevenire a bolilor cu transmitere sexuală.

  • Prevenirea și tratarea unor afecțiuni ale penisului

Circumcizia poate preveni sau trata afecțiunile peniale fimoza, parafimoza și balanita.

Fimoza reprezintă incapacitatea de a retracta prepuțul, ceea ce provoacă durere și probleme urinare. Poate apărea la bărbații care se nasc cu un prepuț strâns sau ca urmare a cicatricilor, infecțiilor sau inflamației. Ea se tratează prin efectuarea circumciziei.

Parafimoza apare atunci când prepuțul se blochează în spatele capului penian și restricționează fluxul sanguin la capătul penisului. Parafimoza este o urgență medicală. Fără tratament, poate apărea cangrena. Tratamentul țintește reducerea umflăturii, dar majoritatea medicilor recomandă circumcizia după recuperare, pentru a preveni reapariția afecțiunii.

Balanita apare atunci când capul penisului este inflamat. Acest lucru se poate datora unei afte, unei iritații a pielii peniene sau unei alte afecțiuni a pielii. Această problemă este mai puțin frecventă la bărbații circumciși, circumcizia fiind totodată un instrument de prevenire a reapariției balanitei la cei care au fost deja afectați de aceasta.

  • Un risc mai mic de apariție a infecțiilor tractului urinar

Infecția tractului urinar este frecventă la sugarii de sex masculin care nu sunt circumciși și poate cauza afecțiuni renale. Infecția tractului urinar afectează și tinerii și bărbații adulți, în unele cazuri cu impact pe termen lung asupra sănătății.

Cercetătorii au publicat în anul 2012 o meta-analiză pentru 22 de studii care au studiat corespondența dintre absența circumciziei și riscul de infecție a tractului urinar.

Meta-analiza a concluzinat că 32,1% dintre bărbații necircumciși au cel puțin o infecție urinară pe parcursul vieții, în comparație cu doar 8,8% dintre bărbații circumciși.

×
Etichete: advertorial
x close