Antena 3 CNN Conținut plătit 3 soluții simple și practice pentru a combate astenia de primăvară

3 soluții simple și practice pentru a combate astenia de primăvară

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 16:36 18 Feb 2022 Modificat la 16:47 18 Feb 2022
3 solutii simple practice astenia primavara
3 soluții simple și practice pentru a combate astenia de primăvară Sursa foto: Pexels

Nu mai este mult până la instalarea primăverii, perioadă echivalentă pentru multe persoane și cu această tulburare afectivă sezonieră. Simptomele ei sunt diferite, de la oboseală și stare de iritabilitate la depresie, și pot dura și două-trei săptămâni. Iată mai jos trei soluții simple și practice pentru a preveni astenia de primăvară.

De ce apare astenia de primăvară

Astenia este un termen care provine din greacă: “sthenia” înseamnă forță, vigoare, iar litera “a” de la începutul cuvântului se referă la un deficit, o lipsă. Astenia este diferită de starea obișnuită de oboseală, resimțită după un efort fizic sau intelectual și care dispare după o perioadă de odihnă.

Prin comparație, astenia poate dura mai multe zile ori săptămâni. Primăvara, zilele devin mai lungi și mai luminoase, iar, în consecință, organismul încearcă să își regleze nivelurile hormonale.

Mai precis, dacă în timpul iernii organismul secretă mai multă melatonină, hormonul somnului, odată cu creșterea nivelurilor de lumină, acesta va încerca să genereze mai multă serotonină. Însă această readaptare hormonală obosește mult organismul, deja slăbit și de lupta cu virusurile din iarnă.

Printre simptomele asteniei, în afară de starea de oboseală și iritabilitate, se numără dureri de cap, meteosensibilitate, depresie. Dar, dacă știi că ești predispus asteniei, poți acționa din timp pentru combaterea sau limitarea efectelor ei.

Petrece timp afară

Mersul pe jos și practicarea sporturilor moderate pot ajuta la echilibrarea corpului și a minții și la combaterea insomniei care poate apărea pe fondul unei stări de oboseală profundă.

Cu cât petreci mai mult timp în aer liber, cu atât va crește producția de serotonină, hormonul fericirii, un aliat în lupta cu astenia de primăvară. Experții recomandă expunerea la soare dimineața, un moment potrivit pentru o plimbare ori pentru a face jogging. Această rutină simplă poate contribui la eliminarea gândurilor negative, pentru a-ți începe ziua cu bine.

Este, de asemenea, un moment bun să verifici dacă ai anvelope bicicleta adecvate și să ieși la o plimbare prin pădurea de la marginea orașului. Un model de ceasuri Garmin îți poate fi util în timpul antrenamentelor, pentru că îți vei putea monitoriza nivelul de fitness, respirația, dar și numărul de calorii arse, printre altele. 

Elimină carențele din alimentație

Există soluții naturale simple pentru a elimina oboseala, iar printre acestea se numără și dieta echilibrată și adecvată. Oferta mai săracă de fructe și legume proaspete din timpul iernii își poate spune cuvântul.

La începutul primăverii pot lipsi din dietă două elemente principale care au ca rezultat instalarea oboselii, magneziul și iodul. Iată ce alimente poți să incluzi în alimentație mai frecvent:

  • Migdale, leguminoase, ca năut și fasole, banane, ciocolată neagră, pentru aportul de magneziu.

  • Fructe de mare, alge și produse lactate, pentru iod.

  • Kiwi, ardei gras, acerola, citrice, broccoli, pentru vitamina C, un aliat în lupta contra infecțiilor în orice sezon. 

  • Fructe de pădure, carne de curcan, crustacee și pește, ca somonul, codul și merluciul, pentru vitaminele E și B. 

Trebuie să ai grijă ca aportul de calorii să fie suficient pentru activitatea fizică pe care o desfășori, dar și ca digestia să nu fie îngreunată. 

Folosește fitoterapia

Dacă oboseala de care suferi nu are cauze medicale, de exemplu, o boală, poți apela la o serie de plante pentru a o combate:

  • Melisa (roinița) - are proprietatea de a regla ciclul veghe-somn, fiind stimulatoare și tonică. 

  • Rhodiola - o plantă adaptogenă, neuroprotectoare și cu efect antistres, stimulează memoria, atenția și crește nivelul de serotonina și dopamină. 

  • Urzica - conține aminoacizi, minerale, flavonoide, acizi antiinflamatori, pe scurt ingrediente active detoxifiante, dar și tonifiante. Conține fier, util în lupta cu oboseala.

  • Ginsengul - întărește sistemul imunitar, comportându-se ca un cortizon natural, dar fără efecte adverse.

  • Maca - supranumit și „ginseng peruvian”, este bogat în vitaminele B, C și E, fier, magneziu, zinc, benefice contra oboselii și stresului. 

Sfaturile de mai sus îți pot fi utile în combaterea asteniei de primăvară. Însă, dacă în pofida tuturor măsurilor pe care le iei, oboseala persistă mai multe săptămâni, este recomandat să mergi la medic pentru un control.

×
x close