De multe ori, menținerea unei greutăți optime pentru buna funcționare a organismului se dovedește o provocare, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Într-o eră controlată de tehnologie, sedentarismul a câștigat teren în fața exercițiilor fizice.
Mai mult, balanța puterii se înclină constant în favoarea confortului și relaxării, ajutată de nivelul ridicat al stresului resimțit la sfârșitul unei zi de lucru. În ceea ce privește alimentația, gătitul devine un hobby rezervat zilelor de weekend, în timp ce comenzile online de mâncare tip fast-food au strâns deja un număr considerabil de simpatizanți.
Practicarea unui mod de viață sănătos nu înseamnă neapărat schimbarea totală a obiceiurilor zilnice. Astfel, păstrarea unui orar de somn regulat, consumul de alimente bogate în minerale, proteine și antioxidanți, apă în cantitate cât mai ridicată și practicarea sportului preferat sunt câțiva pași în direcția pozitivă.
Dacă simți că organismul are nevoie de o schimbare, am selectat câteva modalități demne de încercat.
Gestionează eficient stresul
Adesea criticat pentru stările de neliniște și încordare la care ne supune, stresul îndeplinește un rol benefic pentru psihic, în sensul că pune în funcțiune un angrenaj care îndeamnă la apăsarea pedalei de accelerație. Conotația negativă începe prin slaba gestionare a situațiilor stresante.
Simptomele asociate cu un nivel crescut de stres cuprind tulburări de somn, senzații de oboseală pe tot timpul zilei, tensiune musculară și dureri de cap frecvente. Combinația factorilor duce la sedentarism și lipsa de concentrare.
Pune stop stărilor distructive prin lucruri simple. Spre exemplu, o sesiune de yoga, dansul și ascultarea melodiilor preferate reprezintă metode ideale prin care aduci liniște și calm printre gânduri.
În momentul în care stresul se transformă într-un stil de viață distructiv, ce influențează în mod negativ randamentul la locul de muncă, relațiile sociale și starea de sănătate, un medic specialist îți poate fi de ajutor.
Diversifică meniul zilnic
Una dintre greșelile des întâlnite atunci când vine vorba de alimentația sănătoasă este impunerea unor bariere stricte, precum demonizarea produselor bogate în calorii. Fără îndoială, o porție de broccoli la cuptor aduce mai multe vitamine în organism, față de un hamburger cu multe sosuri, dar cheia are un nume simplu: compromis.
Unii nutriționiști recomandă să păstrezi evidența caloriilor consumate, astfel încât să nu depășești pragul caloriilor recomandate pentru o zi. Dacă ești novice în privința teoriei mâncatului sănătos, îți sugerăm să împarți o farfurie de dimensiune medie în trei secțiuni:
-
50% din farfurie: legume fierte, crude sau preparate la aburi (mazăre, fasole sau linte);
-
25% din farfurie: produse bogate în proteine (carne slabă, pește, ouă);
-
25% din farfurie: carbohidrați (orez brun, quinoa, hrișcă).
Între cele trei mese principale poți integra și câteva gustări sățioase. Spre exemplu, poți alege suplimente sub forma batoanelor proteice, fructe proaspete sau chiar iaurt degresat.
Consumă cât mai multe lichide
Apa reprezintă cea mai bună formă de hidratare, întrucât toate funcțiile vitale ale organismului au nevoie de apă pentru a lucra în parametri optimi. De la buna funcționare a creierului, la reducerea senzației de foame, apa ocupă o poziție importantă în ecuația de funcționare a organismului.
Așadar, specialiștii în domeniu recomandă un consum de aproximativ doi litri de apă pe zi, echivalentul a opt pahare. O bună hidratare a corpului te va ajuta, de asemenea, în păstrarea unei greutăți echilibrate.
Niciodată nu este prea târziu să faci o schimbare în viața ta. Combină alimentele preferate cu sport, liniște și un somn liniștit, pentru a avea mereu o stare de bine!