Antena 3 CNN Conținut plătit 3 factori de stres la locul de muncă - soluții ca să ai angajați productivi

3 factori de stres la locul de muncă - soluții ca să ai angajați productivi

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:13 14 Mar 2023 Modificat la 15:13 14 Mar 2023
New Project (2)
3 factori de stres la locul de muncă - soluții ca să ai angajați productivi

Omul modern a moștenit acest proces complex care se activează inclusiv în context psihologic, ca răspuns la provocările de zi cu zi, iar reacțiile organice pot deveni cronice cu efecte extrem de toxice pentru organism și echilibrul psihic.

Studiile realizate de Asociația Americană de Psihologie arată că principala cauză generatoare de stres acut și cronic este locul de muncă. Peste 60% dintre angajații chestionați au mărturisit că activitatea profesională este principalul factor stresant din viața lor.

Iată trei soluții pentru a avea angajați productivi:

Îmbunătățirea mediului de lucru

Organizația Mondială a Sănătății definește stresul la locul de muncă ca fiind un răspuns automat al oamenilor față de presiunea pe care o resimt ca urmare a cerințelor zilnice. Cei mai stresanți factori sunt volumul sarcinilor zilnice, obligații profesionale care le depășesc atribuțiile și presiunea menținerii unui standard personal competitiv față de colegi. De departe, cele mai intense surse de stres sunt lipsa de coordonare, susținere și comunicare din partea leadershipului și organizarea defectuoasă a relațiilor de muncă, pe verticală și orizontală.

Încurajarea relațiilor directe dintre angajați și lideri, concomitent cu stabilirea unor atribute profesionale precise și trecerea de la „lucrează pentru mine” la „lucrează cu mine” sunt pașii esențiali care pot controla nivelul de stres al salariaților. S-a demonstrat că cel mai simplu mod de a determina această schimbare începe de la amenajarea spațiului de lucru.

Un loc de muncă sănătos și prietenos, inclusiv din punct de vedere sanitar, care susține interacțiunea, este în măsură să reducă stresul pentru angajatul preocupat de siguranța sanitară. Regândirea și transformarea zonelor de lucru prin implementarea unui standard pentru clădiri precum IMMUNE Building Standard™, inițiat de antreprenorul Liviu Tudor, este un pas important.

Echilibrul între profesie și viața personală

Separarea mentală dintre viața profesională și cea personală este imposibilă. Cele două componente sunt în interacțiune continuă și se influențează reciproc, atât în ceea ce privește confortul, cât și alimentarea factorilor de stres. Un angajator abil, care va susține potențialul lucrătorilor săi, va construi o relație de echilibru între viața profesională și cea personală, lăsând în mod natural ca cele două componente să coexiste. Comunicarea și continuarea interacțiunii dintre angajați în medii diverse, altele decât locul de muncă, reprezintă una dintre soluții.

Leadership orientat către nevoile angajatului

Creativitatea este unul dintre atributele care definesc omul și stă la baza evoluției sociale, în general, și a fiecărui demers antreprenorial, în special. Așadar, încurajarea inițiativei și organizarea adecvată, unde interacțiunea, comunicarea deschisă să fie elementele principale ale relațiilor de muncă, vor avea ca efect nu doar detensionarea, dar și eliminarea stresului și creșterea productivității.

Reorganizarea proceselor interne de lucru și a sarcinilor de bază ale angajaților, luarea deciziilor și controlul efectelor muncii sunt câteva dintre necesitățile esențiale pe care angajatorii trebuie să și le asume.

Orice demers care aduce echilibru psihic și confort angajaților se va reflecta în beneficii pe termen lung în favoarea businessului și va reduce efectele negative ale stresului profesional.

×
x close