Un aspect esențial, însă, adesea neglijat, îl reprezintă importanța pe care medicul stomatolog o are în educația pacientului în ceea ce privește prevenția și menținerea sănătății orale. Sfaturile primite de la stomatolog pot reduce semnificativ probabilitatea de apariție a afecțiunilor bucale, impactul asupra stării generale de bine fiind unul major.
Deși este dificil de realizat un clasament al recomandărilor generale, pe lângă sfaturile tipice cu privire la menținerea unei bune igiene bucale și a efectuării regulate a controalelor stomatologice, trebuie să ții cont și de următoarele sfaturi ale medicilor stomatologi.
Evită consumul excesiv de zahăr și alimentele acide
Consumul excesiv de zahăr și alimentele acide reprezintă unul dintre principalii contributori la formarea cariilor dentare și la demineralizarea smalțului dentar. Este recomandat să limitezi consumul de alimente și băuturi bogate în zahăr și să acorzi atenție etichetelor produselor, pentru a identifica sursele de zahăr adăugat. De asemenea, deoarece sunt cel puțin la fel de dăunătoare, alimentele acide ar trebui consumate doar în cantități moderat, iar după consum gura ar trebui clătită cu apă potabilă plată.
Nu ignora sângerările gingivale sau durerile dentare
Sângerările gingivale sau durerile dentare pot semnala numeroase afecțiuni bucale, mai grave sau mai puțin grave, de la carii dentare minore la abcese dentare complicate sau chiar la parodontoză. Dacă ești îngrijorat cu privire la posibilitatea de a suferi de parodontoză, îți recomandăm să efectuezi cât mai curând o vizită într-un cabinet stomatologic. Printre cele mai comune simptome parodontoza se numără:
- sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar sau a folosirii aței dentare;
- inflamația gingiilor;
- retracția gingivală;
- sensibilitatea la nivelul dinților.
Ignorarea simptomelor menționate, atunci când ele sunt determinate de parodontoză, poate duce la progresia bolii și la deteriorarea țesuturilor de susținere a dinților, ceea ce poate determina, în cele din urmă, pierderea dinților.
Acordă atenție modificărilor din cavitatea orală
Fii atent la orice modificare în cavitatea orală, cum ar fi apariția unor umflături, pete sau leziuni, sau modificări în textura sau culoarea țesuturilor. Astfel de modificări ar putea fi semne ale unor probleme dentare sau gingivale mai grave, cum ar fi cancerul oral sau leziunile precursoare ale cancerului. De asemenea, modificările de poziție a dinților pot indica o eventuală malocluzie dentară, care poate necesita corecție cu aparatul dentar fix sau un alt tip de dispozitiv ortodontic.
În cazul copiilor, modificările care ar trebui urmărite vizează orice schimbări în alinierea danturii, care pot indica, printre altele, agenezia dentară (absența unuia sau mai multor dinți), displazia ectodermală (afectarea dezvoltării normale a dinților și a țesuturilor înconjurătoare) sau hipodonția (număr insuficient de dinți). Modificările evidențiate pot fi evaluate de către un medic pedodont, într-o clinică de stomatologie de copii, iar tratamentul poate preveni orice complicații potențiale