Proiectul prin care oamenii din Craiova, dar și din jurul municipiului vor avea la robinet direct apă de izvor a fost finalizat. După mulți ani, multe negocieri și schimbări de legislație, totul a fost posibil într-un final atunci când autoritățile locale au colaborat. A fost nevoie de munca a doua consilii județene și a primarului municipiului Craiova să se construi 123 de kilometri de conductă care să aducă apă pură, de la poalele muntelui, direct în localități. Recepțiile au fost făcute în mare parte, iar de la anul, oamenii se vor putea bucura de una dintre cele mai pure ape din România. Proiectul, care este unic în ţară, dar şi în Europa, a fost prezentat, ieri, de miniștrii primari, autorități județene și oameni de afaceri în timpul dezbaterii organizate de Antena 3 CNN, în cadrul conferinței Românii inteligentă, "Apă, sănătate, viață- gestionare inteligentă a resurselor de apă".
Cel mai mare proiect pe fonduri europene în domeniul resurselor de apă din România a fost finalizat după mai bine de 10 ani. A fost nevoie de o colaborare strânsă între autoritățile locale, de la primării, consilii locale până la consilii județene pentru ca apa de izvor, adusă direct de la poalele muntelui să ajungă direct în casele craiovenilor, dar şi a tuturor locuitorilor din Dolj și Gorj. Cea mai mare provocare pentru construirea celor 123 de kilometri de conductă au fost exproprierile. 7.000 la număr, plus o legislație schimbată.
„Noua cel mai greu ne a fost sa identificam fiecare proprietar şi să facem cadastru pe 7000 de proprietăți în aducțiunea de la Isvarna. Sute şi sute de probleme de acte notariale. Birocratia a fost cel mai greu lucru", a spus Cosmin Vasile - președinte CJ Gorj.
Cel mai mare proiect pe fonduri europene în domeniul resurselor de apă din România a fost finalizat
Proiectul a fost adus prima dată în discuție în ani '60, însă nimeni nu a făcut nimic. Din 2012, municipalitatea Craiova a început să lucreze la acest proiect chiar daca au fost multe hopuri pe traseu. Acum, sincopele în furnizarea apei din cauza secetei vor fi evitate, fiind create și rețele noi de apă și canalizare în Craiova și alte 21 de localități din Dolj.
„Sigur a fost greu pentru că am făcut împreună cu doamna primar (n.r Lia Olguța Vasilescu - primarul municipiului Craiova) câte două ședințe de a convinge consiliile locale în cei din urmă au fost de acord și am avut consilii locale că au avut at una limitat acest proiect, pentru că au înțeles importanța, faptul că sunt bani europeni, faptul că apa nu merge doar la Craiova, apa este a tuturor românilor, că și localitățile pe care trece vor fi deservite", a spus Cosmin Popescu - președinte CJ Dolj.
123 de kilometri de reţea vor alimenta cu apă de izocor mii de oameni
„Dacă nu ar fi fost același partid politic în Gorj şi în Dolj, acest proiect nu ar fi avut nicio șansă pentru că ne-a fost foarte greu să convingem dintre politicienii locali cât de importantă este pentru Craiova această captare de apă şi această conductă să ajungă până la noi", a spus Lia Olguța Vasilescu - primarul municipiului Craiova
„Apa şi orice chestiune de mediu nu ar trebui să aibă culoare politica şi indiferent de partidul din care facem parte cred că atunci când discutăm de lucruri atât de importante pentru comunitățile locale, de eforturi așa mari de la autoritățile locale, eforturile trebuie sa fie unul orizontal. Nu îmi imaginez cum cineva s-ar putea opune unui proiect cu finanțare europeană, proiect prin care să aducem apa casele oamenilor", a spus Mircea Fechet - ministrul Mediului
Toate discuțiile despre nevoia unei calități ridicate a apei au fost dezbătute în cadrul Conferinței România Inteligentă - "Apă, sănătate, viață - gestionarea inteligentă a resurselor de apă." organizată de Antena 3 CNN.
Conferința națională este organizată în contextul marcării Zilei Mondiale a Monitorizării Calității Apei, o inițiativă globală de responsabilizare, și celebrează finalizarea unui proiect de amploare care va permite locuitorilor municipiului Craiova să beneficieze de apă de izvor direct la robinete, un exemplu de bune practici în gestionarea resurselor de apă.
Evenimentul marchează un moment esențial în lupta globală pentru protejarea și monitorizarea calității apei și va celebra reușita extraordinară a Craiovei în furnizarea unei ape de calitate.