Antena 3 CNN Conferinţe Schimbări majore în sectorul energetic în 2025: Cum vor evolua prețurile și ce soluții sunt propuse pentru protejarea consumatorilor

Schimbări majore în sectorul energetic în 2025: Cum vor evolua prețurile și ce soluții sunt propuse pentru protejarea consumatorilor

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 19:15 12 Noi 2024 Modificat la 19:16 12 Noi 2024
retea electrica de inalta tensiune
Din primăvara 2025 va dispărea plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale. Sursa foto: Getty Images

2025 vine cu două provocări imense pentru sectorul energetic trecerea de la prețurile plafonate la cele reale și competitive din piață, dar și investițiile majore în capacitățile de producție. Ambele trebuie făcute treptat, pentru a nu crea șocuri pe piață care să ne ducă înapoi în criza energetică, spun cei din industrie. Autoritățile dau asigurări însă că facturile românilor nu vor exploda anul viitor, iar consumatorii vulnerabili vor fi în continuare protejați. În plus, sunt promise noi capacități de producție a energiei, care ar urma să stabilizeze prețurile în piața liberă pe care vom intra din primăvara anului viitor.

Din primăvara 2025 va dispărea plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale, ceea ce înseamnă că românii vor plăti prețul real din piață. Problema este că nimeni nu știe cum va arăta piața după eliminarea acestei măsuri, care deja a provocat probleme mari la furnizori. 

„Avem o lipsă de lichiditate majoră pe piață, este un mare producător cu 50 de megawați și sărim ca domnul cu peştele pe el la momeală, toți furnizorii, adică e o schemă care a fost continuată foarte mult timp prin intermediul furnizorilor, i-a adus într-o situație destul de dificilă.

Am început cu o capacitate de 600 de megawați anul acesta cred că o terminăm cu 1,2 giga și vrem să ajungem până la 2 giga în producție de energie verde în România până în 2026-2027. Cred că avem aproape 2 miliarde de euro investite în România într-un an de zile", spune Gheorghe Agafiţei, director în grupul PPC.

Industria feroviară este afectată de prețurile energiei

Și industria feroviară este afectată de prețurile energiei, mai ales că aceasta reprezintă între 7 și 15 la 100 din costul transportului.

„Transportul feroviar este captiv deoarece este legat de un furnizor monopolist Electrificare S.A, care pur și simplu cumpără energie când vrea, cum vrea, la orice preț vrea și, bineînțeles, o revinde către operatorii feroviari. Avem un alt element monopolist de costuri, Compania Națională CFR SA, care, de asemenea, ne dau un 25% din costuri, tariful de utilizare infrastructurii feroviare, care de asemenea crește în funcție de necesitățile financiare ale companiei", spune Sorin Chinde, vicepreședinte Grampet.

Chiar dacă încă nu se știu prețurile exacte de anul viitor, există totuși o certitudine prețul de 0,68 RON per kilowatt-oră, cel mai mic plafon prezent acum și care este plătit de aproximativ 5 milioane de români, va dispărea de anul viitor. Cu toate acestea, se dau asigurări că facturile nu vor exploda. 

„Din analizele pe care le avem la autoritatea de reglementare, observăm că prețul energiei electrice care se tranzacționează pe burse a înregistrat un nivel relativ constant. Chiar și unul dintre cei mai mari producători de energie din România, care este alături de mine, cantități de energie pe care le vinde sunt relativ la un preț aproximativ 550-580 lei pe megawatt oră, care, cu toate taxele incluse, nu va ajunge să depășească 1,3 lei pe kilowatt", spune George-Sergiu Niculescu, preşedintele ANRE. 

România trebuie să continue investițiile în producțiile de energie

Însă, pentru a evita eventuale șocuri de pe piață, România trebuie să continue investițiile în producțiile de energie.

„Anul trecut au fost în jur de 600 de megawați noi în sistem. Anul acesta cu siguranță vom depăși această cifră și cred că va fi o cifră cel puțin dublă. Deja contăm pe 330 de megawați la Complexul Energetic Oltenia, prin finalizare a lucrării de modernizare a grupului cinci Rovinari, un proiect pe care nimeni nu-l mai credea posibil", a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei. 

 În același timp, reactoarele care vor fi instalate în premieră în România vor duce la o mai mare flexibilitate a sistemului energetic, iar țara noastră ar putea deveni centru regional pentru dezvoltarea acestei tehnologii.

„Reactoarele de mici dimensiuni sunt bune și pentru echilibrare, pentru că au o pornire și o oprire mai rapidă. Ele vin într-o complementare foarte bună cu reactoarele de mari dimensiuni, care pot asigura noul grid, energia în bandă, adică osatura sistemului energetic, lucru pe care îl facem cu mare drag față de proiectul unităților trei și patru cu care înaintăm acum", a spus Cosmin Ghiţa, director General Nuclearelectrica

Dezbaterile despre provocările sectorului energetic au avut loc la conferința RO-3.0 Nextstep 2025, organizată de Antena 3 CNN.

×
x close