În cadrul conferinței „Diabet fără complicații: Parteneriat pentru un viitor sănătos,” organizată de Antena 3 CNN, discuțiile s-au concentrat pe nevoia de educație a pacienților în gestionarea propriilor afecțiuni, precum și pe reglementarea serviciilor medicale pentru a asigura accesul pacienților la tratamente complete și eficiente.
Prof. Univ. Dr. Carmen Orban, Consilier de Stat la Cancelaria Prim-ministrului, a subliniat că, dincolo de reglementări, un rol esențial îl joacă educația pacienților, inclusiv rolul copiilor în educarea părinților. „Mi-aș dori să nu fim excesivi și categoric soluții există,” a spus dr. Orban, subliniind că verificarea pacienților pentru a vedea dacă urmează tratamentul și indicațiile medicale trebuie realizată într-o manieră eficientă, inclusiv în ceea ce privește regimul de viață. „Educația… până la urmă soluția aceasta este ca și copiii să-și educe părinții,” a adăugat dr. Orban, oferind un exemplu despre o familie înstărită, dar fără cunoștințe despre bunele maniere, arătând cum copiii pot deveni un vector important de educație în familie.
Reglementarea serviciilor oferite de laboratoarele și clinicile private
Roxana Radu, Director Programe Curative în cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a explicat că reglementările existente prevăd obligația laboratoarelor de a asigura toate analizele incluse în contractul cu CNAS. Aceasta a subliniat că, odată ce un laborator semnează un contract cu Casa de Asigurări, trebuie să asigure toate investigațiile medicale pentru pacienți. „În toate laboratoarele, în momentul în care contractează cu casa pe pachetul de servicii, sunt obligate să contracteze absolut toate analizele,” a declarat dr. Radu, menționând că există chiar și un contract special, dedicat în mod separat pentru analiza hemoglobinei glicate, esențială în monitorizarea pacienților cu diabet.
Conferința „Diabet fără complicații: Parteneriat pentru un viitor sănătos” a subliniat importanța educației și a reglementării în vederea asigurării unor servicii medicale accesibile și eficiente, aducând în prim-plan atât eforturile guvernamentale, cât și implicarea sectorului privat în tratarea și prevenirea diabetului și a complicațiilor acestuia.