
Economia circulară nu mai este doar un concept, ci devine realitate și în România. Sume uriașe pot fi câștigate sau economisite din valorificarea a ceea ce, până mai ieri, erau deșeuri. România stă pe o avuție uriașă, pe care poate să o valorifice mult mai eficient, iar aceasta este tema dezbătută astăzi la conferința organizată de Antena 3 CNN și Income Magazine, cu titlul „Economia Circulară – Inovație, Valoare, Strategie”, ce reunește decidenți și actori din spațiul economic, care pot da răspunsuri legate de valorificarea acestui potențial uriaș.
„Așa cum spuneam, SGR-ul este într-o continuă dezvoltare și avem deja un an de experiență de operare în România, adaptat la nevoile și soluțiile locale. Ce trebuie continuat? Bineînțeles, dialogul cu cei care au obligații legale de a susține acest sistem, și anume comercianții, în special cei mici și medii, care trebuie să se înscrie în sistem și să susțină preluarea de la populație. Pe baza obligației legale trebuie făcută scanarea și, folosind datele colectate deja în RetuRO, putem obține informații esențiale despre modalitatea de generare a cantităților și distribuția acestora la nivel național. Astfel, se pot adopta soluțiile cele mai bune, fie că vorbim de preluare automatizată prin echipamente tip RVM sau preluare manuală asistată de aplicații”, a explicat Doinița Mihai, Vice President Public Affairs Eastern Europe South TOMRA.
„Așa cum a spus și domnul ministru, anul acesta este anul în care, având experiența anului trecut, Returo trebuie să se concentreze pe eficiență. Una dintre zonele asupra cărora ne uităm sunt zonele rurale, unde, ca în multe alte domenii din România, vedem un decalaj între urban și rural. Acest decalaj este vizibil și în cazul sistemului de garanție-returnare, însă vedem un interes crescut din partea UAT-urilor. Sunt mulți primari care își doresc să facă parte din sistem, să înțeleagă cum pot contribui și care ar putea fi rolul lor în acest proces. De aceea, rolul nostru ca RetuRO este esențial: să le explicăm, să le oferim soluții personalizate și să le punem la dispoziție know-how-ul pe care l-am acumulat deja”, a completat Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager – RetuRO SGR.
Această conferință aduce în prim-plan importanța eficientizării sistemului de garanție-returnare și extinderea lui la nivel național, pentru a valorifica resursele disponibile și a susține economia circulară în România.