Sistemul de Garanție-Returnare (SGR), implementat acum un an în România, continuă să transforme gestionarea deșeurilor și obiceiurile de consum ale românilor. La Conferința „Economia Circulară - Reciclare și sustenabilitate pentru România viitorului”, oficiali și experți au discutat despre progresul înregistrat, țintele pentru viitor și soluțiile pentru a sprijini toate segmentele economiei.
„În ultimele trei luni, am înregistrat rate de reciclare de 72%, 82% și 84%, iar pentru 2025 ne propunem să atingem un procent de colectare de 85%. Aceste cifre promițătoare ne confirmă că suntem pe drumul cel bun. Totuși, pentru 2025 trebuie să ne concentrăm pe o întrebare-cheie: cum gestionăm sutele de mii de tone de ambalaje reciclabile, astfel încât să rămână în România? Este vital să finanțăm mai multe fabrici de reciclare locale”, a declarat Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Iar un aspect crucial în dezvoltarea SGR este susținerea micilor comercianți din mediul rural. „Trebuie să ne asigurăm că legea este respectată de toți comercianții, inclusiv în zonele rurale, și că aceștia rambursează garanția consumatorilor. Totodată, magazinele mici vor primi sprijin financiar pentru instalarea echipamentelor necesare, acolo unde volumul de ambalaje este suficient. Nu ne dorim ca aceste afaceri de familie să dispară, incapabile să țină pasul cu marile lanțuri comerciale”, a subliniat ministrul.
Un sistem care evoluează
Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO SGR, a evidențiat impactul sistemului asupra economiei și mediului: „Am colectat 2,7 miliarde de recipiente, am înființat șapte centre de sortare și am creat 800 de locuri de muncă ecologice. Acest succes s-a datorat colaborării dintre autorități, producători, retaileri și consumatori. Este un pas crucial pentru dezvoltarea unei economii circulare sustenabile.”
Provocările viitoare
Reprezentanții industriei atrag atenția asupra extinderii sistemului. „SGR este doar începutul. România trebuie să se inspire din piețele internaționale pentru a include mai multe tipuri de ambalaje și a asigura colectarea și sortarea la un grad înalt de puritate”, a declarat și Doinița Mihai, Vicepreședinte Afaceri Publice TOMRA.