Antena 3 CNN Conferinţe Mai multe proiecte de infrastructură rutieră sunt deja în desfășurare, în zona București - Ilfov

Mai multe proiecte de infrastructură rutieră sunt deja în desfășurare, în zona București - Ilfov

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 13:03 26 Mar 2025 Modificat la 13:03 26 Mar 2025
lucrari autostrada
Astfel se asigură conectivitatea comunităților locale la rețeaua mare de transport și se scurtează și timpul petrecut în trafic. Foto: Agerpres

Când vorbim despre infrastructura rutieră ne interesează în primul rând numărul de kilometri de autostradă sau drum expres pe care putem circula, însă specialiștii în transporturi spun că la fel de importante sunt și drumurile de legătură cu acestea. În regiunea București-Ilfov sunt mai multe proiecte în desfășurare. Astfel, se asigură conectivitatea comunităților locale la rețeaua mare de transport și se scurtează și timpul petrecut în trafic. 

Drumurile județene, naționale sau chiar drumurile radiale, care asigură accesul către și dinspre marile centre urbane, sunt o componentă importantă pentru infrastructura de autostrăzi, centuri și drumuri expres, pentru a asigura conectivitatea comunităților locale. Acestea au avut alocat și un buget uriaș din fonduri europene. 

”Bugetul destinat infrastructurii de transport, cu toate componentele sale, inclusiv drumurile județene, are o alocare record din fonduri europene, pe lângă programul de transport, cu 9,6 miliarde euro, se mai adaugă și partea de plan național de redresare și reziliență, unde valoarea ultimă a contractelor de finanțare se apropie de 20 de miliarde de euro”, a explicat Marcel Boloș în cadrul conferinței naționale „România, în sfârșit la drum. Infrastructura rutieră 2025: Provocări și oportunități.”

Județul Ilfov a crescut rapid ca număr de populație, dar și infrastructura mare din jurul Capitalei a dus la nevoia de drumuri radiale. 

”Cu cât conectăm mai bine drumurile județene cu infrastructura mare, precum A0 sau centura Capitalei, cu atât stimulăm dezvoltarea economică și creștem calitatea vieții,  plus timpii pe care îi petrecem în trafic tot mai mici pe drumurile radiale. Ele au fost concepute să fie 11, dintre care unele se suprapuneau, în total vor rămâne nouă”, a explicat și Ștefan Rădulescu, Vicepreședinte CJ Ilfov.

Provocări și piedici 

Antreprenorii din domeniu se confruntă însă și cu probleme. 

”Uneori ne izbim de foarte multe provocări în teren, mai ales când trebuie să închidem tronsoane de trafic, pentru că nu ne permitem să închidem ambele benzi. Ne izbim și de altă provocare ce are la bază lipsa forței de muncă. Avem nevoie și de susținere a statului și de susținere a sistemului de învățământ. Generația puțin mai tânără nu mai pare atât interesată de domeniul construcțiilor”, susține Raluca Săvulescu, Programme Manager UNITIP Group.

”Ne-am dori, din perspectiva noastră, să aducem în România și să implementăm cât mai multe sisteme de siguranță și în zone urbane și pe șantiere și, de asemenea, dorim să colaborăm nu numai cu CNAIR, cu autorități locale și cu diverse firme de construcție”, spune și Ramona Oprea, Country Branch Manager Deltabloc Ro.

Problemele actuale din infrastructura rutieră și posibile soluții au fost discutate în cadrul conferinței naționale «România, în sfârșit la drum. Infrastructura rutieră 2025: Provocări și oportunități», organizată de Antena 3 CNN și Income Magazin.

×
x close