Antena 3 CNN Conferinţe Doar două din 10 locuințe sunt complet asigurate împotriva dezastrelor în România

Doar două din 10 locuințe sunt complet asigurate împotriva dezastrelor în România

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 14:27 28 Mar 2025 Modificat la 14:27 28 Mar 2025
barbat care protejeaza cu mana o casuta din lemn
Nevoia de siguranță și de conștiențizare devine mai mare ca niciodată. Foto: Getty Images

Efectele schimbărilor climatice sunt din ce în ce mai vizibile, iar neglijența umană contribuie la creșterea riscurilor. În România, 19 locuințe sunt afectate zilnic de incendii, iar frecvența fenomenelor meteo extreme și a cutremurelor este în creștere. Cu toate acestea, doar 2 din 10 locuințe sunt complet protejate printr-o poliță de asigurare, ceea ce face ca nevoia de siguranță să fie mai mare ca niciodată.

Pentru a crește nivelul de conștientizare asupra acestor riscuri, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) și Antena 3 CNN au organizat, la Craiova, conferința „Acasă, în siguranță”. Evenimentul a adus în prim-plan importanța asigurării locuințelor, mai ales în contextul fenomenelor meteo extreme tot mai frecvente.

”În fiecare zi avem inundații din ce în ce mai mari și mai multe, adică lucrurile escaladează. Și încă o dată, cred că de aceea e foarte bine că avem alături de noi și Asociația Municipiilor din România, pentru că mesajul sau cele discutate de noi aici acum vor trebui să ajungă la cât mai mulți primari, la cât mai multe comunități, la cât mai mulți români”, a declarat Președintele și Directorul General al UNSAR.

Alina Bărbulescu, Specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR, a subliniat preocuparea constantă a industriei de asigurări pentru protejarea locuințelor românilor: „La nivelul UNSAR suntem preocupați în mod constant de a vedea atât evoluția percepției românului cu privire la riscuri, dar și evoluția despăgubirilor în baza acestor tipuri de asigurări. Și deloc surprinzător, uitându-ne la evenimentele din ultimii ani, vedem creșteri importante ale despăgubirilor în aceste polițe de asigurare. De exemplu, riscurile de care se tem românii formează un top, să spunem așa. Da, pe primul loc se află incendiul, urmat de furtuni. Da, și la fel sunt prezente, le-am simțit și noi și ieri, și azi de dimineață. Și explozii și furturi. Deci românii conștientizează producerea acestor riscuri”.

Aceasta a evidențiat și impactul financiar pe care un eveniment neprevăzut îl poate avea asupra unei familii, accentuând rolul crucial al asigurării: „Este un pas important, zic eu, mai ales faptul că acest top confirmă despăgubirea de către asigurătorii membri UNSAR pentru incendiu, pentru că avem nevoie de conștientizare. Și asta încercăm și noi să facem la nivel UNSAR, să venim cu sume, dar și cu nivelul despăgubirilor către companiile de asigurări, pentru a vedea exact care ar fi impactul financiar în bugetul fiecărei familii în cazul în care se întâmplă un eveniment nefericit”.

×
x close