Antena 3 CNN Conferinţe Cum să prevenim complicațiile diabetului. Lecții și soluții de la experți

Cum să prevenim complicațiile diabetului. Lecții și soluții de la experți

Ioana Coman
2 minute de citit Publicat la 17:06 14 Noi 2024 Modificat la 17:33 14 Noi 2024
GettyImages-1735045910
România va avea anul viitor un Registru Național de diabet. Foto: Getty Images

România va avea anul viitor un Registru Național de diabet. Promisiunea a fost făcută de ministrul Sănătății în cadrul conferinței organizate de Antena 3 CNN "Diabet fără complicații, parteneriat pentru un viitor sănătos". Un astflel de instrument ar putea arăta numărul real al pacienților, eficiența tratamentelor administrate și aşa ar putea fi prevenite chiar și complicațiile severe date de boală. În prezent avem peste 1, 2 milioane de români aflați sub tratament, însă în realitate una din doar persoane cu diabet nu este diagnosticată, arată studiile specialiștilor.

Registrul Național de diabet ar putea schimba complet vieție pacienților prin implementarea unor noi politici de sănătate. Acesta este singurul instrument care ar putea arată numărul real al celor care se luptă cu această patologie. Și mai important este că prin intermediul acestui registru specialiștii vor putea urmări parcursul fiecărui bolnav aflat sub tratament.

Ministrul Sătănății, Alexandru Rafila, spune că de anul viitor vom avea un astfel de registru: „Noi am lansat licitația pentru 10 registre pentru principalele patologii”.

În România sunt peste 900 de mii de pacienți cu diabet zaharat tip 2 din cei peste 1,2 milioane care beneficiază de tratament în cadrul Programului Național. Estimările specialiștilor arată însă că în toată țara sunt 4 milioane de persoane afectate de diabet si prediabet.

Bogdan Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice: Diabetul zaharat tip doi, în primii ani ai evoluției sale este asimptomatic. Practic, pacientul nu are niciun fel de semne care să-l poată duce cu gândul la faptul că ar putea avea diabet. Acesta e și motivul pentru care, în afara unui screening proactiv, adică în afara unei modalități prin care pacientul respectiv se adresează unui profesionist de din domeniul sănătății care să îi verifice prezența diabetului, poate trăi mai mulți ani fără să cunoască care-i diabet.

Diabetul este o afecțiune silențioasă care nu doare încât diagnosticul poate veni peste mulţi ani de la debutul bolii. Din acest motiv pot apărea complicații severe, care pot însă prevenite cu ajutorul screeningului, spun specialiștii.

Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian , medic diabetolog: Este nimic altceva decat întârzierea între 5 și 7 ani apariției diabetului zaharat tip doi pentru pacient înseamnă imens, doar că el nu conștientizează diabetul nu se vede. Diabetul nu-toare. În schimb, diabetul omoară și nenumărate complicații ale diabetului zaharat apare in aceasta etapa de prediabet.

Dr. Bogdan Sorohan – medic specialist nefrologie: Cam unul din trei pacienți cu diabet pot dezvolta boală cronică de rinichi. Un lucru și mai important ar fi faptul că boala cronică diabetică sau boala cronică de in la pacientul cu diabet vine în sine cu riscuri suplimentare, și anume crește riscul de de insuficiență de insuficiență renală, crește riscul de evenimente cardiovasculare, de mortalitate cardiovasculară.

Asociațiile de pacienți vin însă cu un semnal de alarmă privind accesul la servicii și investigații medicale.

Radu Gănescu, președinte COPAC: Sunt pacienți care au acces nediscriminatoriu pentru că au aceeași patologie, dacă vorbim de patologii diferite vorbim de altfel de acces. Toti pacientii au acces la Programul National de Diabet nediscriminatoriu.

Pacienții cu diabet tip 2, în tratament cu antidiabetice orale, sunt nemulțumiți pentru că singura investigație care asigură monitorizarea valorilor glicemice nu este disponibilă în laboratarele aflate în contract cu CNAS. În aceste condiții, pacientul trebuie să plătească sau renunță la investigație.

Daciana Toman, vicepreședintele Societății Nationale de Medicina Familiei: Pentru a depista daca au diabet sau nu, nu sunt laboratoare care fac. În București eu știu doar 3 laboratoare care fac hemoglobina glicozilată, restul nu fac.

În fiecare an, pe 14 noiembrie, în intreaga lume se sărbptorește Ziua Mondială a diabetului. Tema stabilită pentru anul acesta este ”o viață mai bună cu diabet”.

×
Etichete: diabet
x close