Unul din doi români bolnavi de diabet nu este diagnosticat la debutul afecţiunii. E motivul pentru care Antena 3 CNN a lansat un program de prevenţie, depistare şi tratament a diabetului zaharat, care afectează un milion și jumătate de români. În doar câteva ore de la lansarea proiectului, 11 Consilii Județene și Primării s-au alăturat deja demersului.
"Parteneriatul pentru o viață sănătoasă" este un demers inițiat de Antena 3 CNN, în colaborare cu Societatea Română de Diabet Nutriție și Boli Metabolice. În cadrul proiectului, vor fi derulate programe de conștientizare cu scopul de a preveni și depista diabetul zaharat. Partenieriatul a atras rapid interesul autorităților locale, care vin deja cu măsuri de sprijin.
Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Voiam doar să vă rog să ne trimiteți o invitație și la Asociația Municipiilor din România, pe care temporar încă o reprezint și o conduc, pentru a putea să introducem și Asociația Municipiilor din România care are, repet, mai mult de jumătate din pragrația români pentru a ne ralia unui asemenea demers. Pentru că primarii doresc să conștientizez acest tip de viață sănătos și să realizăm acest partener pe care eu îl salut și consider extrem, extrem de bine venit pentru prevenție.
Victor Drăguşin – primarul Municipiului Alexandria: Sunt dispus să intru într-un partereriat, eu, municipiul Alexandria, să conving Consiliul Local, orice formă de colaborare cu orice structură interesat în acest domeniu mă poate considera sau municipiul îl poate considera partener. În proiectul „Tu știi ce mănânc”, toți copiii care sunt în acest program merg la cursuri de de inot. O să finalizăm și pistele de biciclete și voi degaja foarte multe proiecte care să ducă la scoaterea tinerilor din casă.
Și autoritățile locale din Vâlcea s-au alăturat "Parteneriatul pentru o viață sănătoasă" .
Grigorescu V. Remus, vicepreședinte CJ Vâlcea: De multă vreme este cred că ar fi trebuit să aibă loc un astfel de parteneriat. Vreau să vă spun că suntem preocupați să urmărim în ce măsură apar apeluri de finanțare în ceea ce privește echipamentele pentru monitarizare a diabetului. De altfel, să știți că de ceva vreme încercăm să facem evenimente care care duc la monitorizarea în mod gratuit a nivelul de glicemie la nivelul populației.
Proiectul a fost inițiat de Antena 3 CNN la sugestia asociațiilor de pacienți care de multe ori se lovesc de obstacole atunci când au nevoie de investigații sau dispozitive medicale.
Simona Dumitrescu, Presedintele Asociației "Luna Albastră Diabet: Așteptăm, așteptăm îmbunătățirile. Întotdeauna suntem deschiși și noi provocări lor, ca și pacienți, pentru că am plecat de jos când nu aveam nimic. Ne păstrăm speranța că într-adevăr se vor elimina toate obstacolele și atunci toți pacienții vor avea acces la tot ce înseamnă terapie și monitorizare.
Conf. Univ. Dr. Anca Pantea Stoian, medic diabetolog: Nu suntem separați, suntem împreună și avem același scop, chiar dacă avem limbaje diferite. Sper ca la a 3-a emisiune pe care o veți realiza anul viitor să pot să vin și cu rezultatele a ceea ce s-a întâmplat, suntem convinși că se va întâmpla asta.
De anul viitor, acțiunile de informare și conștientizare se vor extinde în toată țara. La ora actuală, în România, cei mai mulți pacienți cu diabet sunt diagnosticați în stadii avansate ale bolii.