Antena 3 CNN Actualitate Şeful Companiei de Apă Oltenia, detalii despre proiectul care va revoluţiona livrarea de apă în România: „Este pură, de calitate"

Şeful Companiei de Apă Oltenia, detalii despre proiectul care va revoluţiona livrarea de apă în România: „Este pură, de calitate"

Alin Suiu, director general la compania de apa oltenia
Proiectul, care s-a dovedit un succes, ar putea fi multiplicat în alte orașe din țară. Sursa foto: Antena 3 CNN
de Georgiana Iuzic    |    18 Sep 2024   •   21:17

De Ziua Mondială a Monitorizării Calității Apei, primăria Craiova anunță finalizarea unui proiect important care a făcut posibilă furnizarea în oraș a unei ape de calitate: craiovenii vor consuma apă de izvor direct de la robinet. În acest context, Alin Șuiu, director general la Compania de Apă Oltenia, a explicat, pentru Antena 3 CNN, care este importanța calității apei şi de ce acest proiect va revoluționa livrarea de apă în România, mai ales în caz de secetă. Proiectul care este unic în ţară, dar şi în Europa, a fost prezentat, astăzi, de miniștrii primari, autorități județene și oameni de afaceri în timpul dezbaterii organizate de Antena 3 CNN, în cadrul conferinței Românii inteligentă, "Apă, sănătate, viață- gestionare inteligentă a resurselor de apă".

Craiovenii vor consuma apă de izvor direct de la robinet, iar proiectul, care s-a dovedit un succes, ar putea fi multiplicat în alte orașe din țară. Au făcut-o deja autoritățile din Dolj şi din Gorj acolo unde zeci de localități au fost racordate la un sistem de apă-canalizare modern. 

Întrebat cât de importantă este calitatea apei livrată către consumatori Alin Șuiu, director general la Compania de Apă Oltenia a prezentat cel mai bun beneficiu al apei de izvor, si anume să este deja pură, gata de consum şi nu mai sunt necesare tratamente chimice pentru a se atinge rata de potabilitate. 

„Este foarte importantă apa potabilă pentru că apa înseamnă viață. Este foarte important să le oferim utilizatorilor noștri apă de cea mai bună calitate, cum am făcut noi la Craiova, unde de la 123km din localitatea Tismana, satul Izvarna, am adus apă de izvor, apă de munte, care nu necesită tratare cu substanțe chimice, așa cum necesită alte ape care conțin intrați, amoniu, azotați sau mai știu eu ce alte substanțe chimice și este nevoie de alte substanțe chimice pentru tratarea ei și aducerea la potabilitate.

Avem o apă pură, o apă care orice utilizator din aria noastră de operare o poate cumpăra cu prețul unei sticle de jumătate. Deci cumpără 1.000 de litri de la noi de la compania de apă, cu echivalentul unei sticle de jumătate pe care o cumpără dintr-o stație PECO sau de la un magazin de la colțul străzii unde locuiește", a spus Alin Șuiu, director general la Compania de Apă Oltenia.

Alimentarea cu apă de izvor - o soluţie cu beneficii, mai ales în perioadele se secetă

În acest context, Şuiu a explicat că proiectul va fi o soluţie bună pentru viitor, mai ales în cazul zonelor racordate la apa în zone care pot fi afectate de secetă. 

„Izvorul de la Tismana, din satul Izvarna, de unde este captarea, a fost și este monitorizat din anul 1965. Din 1965 și până în prezent nu a scăzut niciodată debitul de apă de acolo, nici măcar 1 centimetru în camera colectoare. Deci apa de izvor, apa de munte este foarte importantă.

 Din ianuarie n-o să mai folosim apa din Jiu, de la barajul de la Ișalnița-Jiu. De multe ori, chiar și în anul acesta, când a fost seceta, aproape că puteai să treci dintr-o parte într-alta cu piciorul. Nu mai era debit suficient încât să iei apa, s-o tratezi cu substanțe chimice și s-o aduci la potabilitate. Ori această investiție de la 123km, prin cădere liberă, va asigura necesarul de apă pentru cetățenii din Craiova și din zona metropolitană a orașului Craiova", a mai spus Alin Șuiu, director general la Compania de Apă Oltenia, pentru Antena 3 CNN. 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close