Astăzi, 15 ianuarie, marcăm 175 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu printr-un eveniment organizat de Antena 3 CNN la Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin. Sub titlul „#Mihai Eminescu e aici – România Inteligentă”, liceenii din oraș descoperă opera inegalabilă a poetului și file din viața acestuia prin activități interactive, educative și multimedia.
Elevii, reporteri pentru o zi
O activitate inedită a fost sesiunea în care elevii au devenit reporteri pentru o zi. Ana Iorga, gazda evenimentului, le-a oferit unor tinere ocazia de a prezenta „știri” despre Mihai Eminescu într-un exercițiu de imaginație ce l-a adus pe poet în contemporaneitate.
„Acum vorbim tot despre Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, exersăm un pic munca de la știri. O să vă rog să nu citim tot, însă acum știți deja că facem un exercițiu de imaginație și vorbim despre Eminescu și contemporanii lui, ca și cum ar fi știri de actualitate. Microfonul e la voi. Vă prezentați și citiți un fragment, iar apoi îl comentăm împreună”, le-a explicat Ana Iorga.
Iulia și Cati, eleve, au prezentat în direct o știre fictivă.
„Bună ziua, suntem Iulia și Cati și vă prezentăm în direct, Breaking News la Antena 3 CNN. Aseară a apărut poezia Luceafărul, scrisă de Mihai Eminescu. Această știre vine direct de la Viena, unde Societatea Studențească România Jună a publicat poemul lui Mihai Eminescu. În exclusivitate, vă arătăm astăzi părți din manuscrisul poemului finalizat în anul precedent.
Moment istoric, doamnelor și domnilor, eveniment de referință pentru cultura românească, Academia Recordurilor Mondiale anunță că Luceafărul este cel mai lung poem de dragoste care s-a scris vreodată. Să vedem ce au de zis criticii români despre succesul lui Eminescu. Citim pe pagina de Facebook a lui George Călinescu o postare emoționantă unde scrie: Luceafărul este mai mult decât o simplă poveste de dragoste. Acest poem este vârful operei eminesciene.”
După momentul inedit, Ana Iorga le-a întrebat pe fete cum li s-a părut să aducă opera lui Eminescu în contemporaneitate.
„Nu mi se pare atât de ciudat. Chiar mi se pare ceva foarte inovator să zic așa, pentru că aducem elemente din trecut în perioada noastră contemporană. Ceea ce mi se pare foarte funny”, a explicat una dintre participante.
Activități interactive pentru tineri
Evenimentul a inclus și alte activități precum concursuri multimedia, cenacluri literar-istorice, dar și vizite la o bibliotecă virtuală dedicată poetului. Toate activitățile s-au desfășurat sub forma unor metode moderne și captivante menite să îi apropie pe tineri de moștenirea culturală eminesciană.
Astfel, Drobeta Turnu Severin devine, pentru o zi, un centru al culturii naționale, celebrând într-un mod inovator personalitatea și opera lui Mihai Eminescu.