Românii plătesc şi în acest sezon rece prețuri plafonate pentru energie, însă sunt semne de întrebare cu privire la ce se va întâmpla după ce se elimină această schemă de ajutor. Autoritățile fac simulări şi calcule în această perioadă. Subiectul a fost dezbătut în cadrul Conferinței naționale România Inteligentă „Pregătiți de iarnă? rezervele de gaze și energie ale României – marea provocare", conferință organizată de Antena 3 CNN.
Românii vor plăti preţuri plafonate pentru energie electrică şi gaze naturale şi în această iarnă, însă marile îngrijorări sunt legate de facturile pe care le vom plăti după 1 aprilie 2025. Temerile sunt legate de creşteri necontrolate de preţ.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Dar nu anticipăm un asemenea scenariu și eu spun în baza tuturor simulărilor pe care le-am făcut. Sper să formalizăm în sfârșit un grup de lucru interministerial care are ca temă să definească perioada de după 1 aprilie și care are o formulă de participare deschisă și Parlamentului, bineînțeles și mediului privat, furnizorilor, producătorilor, astfel încât să ne asigurăm că după 1 aprilie avem cele mai bune și corecte prețuri în facturi pentru români.
Totuşi, plăţile statului către furnizorii de energie în contul schemei de plafonare pentru anul 2024 întârzie.
Claudia Griech, CEO companie furnizare gaze naturale: Furnizorii au refinanțat această schemă de plafonare. Și la momentul de față suntem la momentul decembrie 2023 cu recuperarea acestor deconturi de la stat. Termenul de plată este de 7 luni după ce ANRE și-a făcut treaba.
Gabriel Andronache, vicepreședinte ANRE: Noi facem verificările. Documentele chiar vin la noi. Pot să vă fac istoricul unei plăți până se ajunge la aceste 7 luni. În primul rând, documentele ajung la autoritate cam după 3 luni. Sunt verificate, de multe ori sunt trimise înapoi și suntem într-un dialog care poate dura 5-6 luni.
Pe de altă parte, furnizorii subliniază că este posibil ca înmagazinarea la care recurge România să coste mai mult decât rularea cantităţilor în piaţă.
Claudia Griech, CEO companie furnizare gaze naturale: Cred că ar trebui să ne gândim dacă această politică excesiv de prudentă, utilă în anumite momente, este necesară. Dincolo de faptul că este un efort financiar pentru furnizori, gazul care rămâne în depozit poartă un cost pe care, în final, consumatorul îl va plăti.
Discuţiile despre facturi, resurse şi pregătiri din sectorul energetic au avut loc în cadrul Conferinței "Pregătiți de iarnă? rezervele de gaze și energie ale eveniment României – marea provocare", un marca România Inteligentă, organizat de Antena3 CNN.