Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele România Inteligentă Conferința România Inteligentă: Speranța de viață în țara noastră este mult sub media europeană. Care sunt cauzele, dar și soluțiile

Conferința România Inteligentă: Speranța de viață în țara noastră este mult sub media europeană. Care sunt cauzele, dar și soluțiile

conferinta romania inteligenta
România se află pe primul loc în Europa la decese din cauze prevenibile și tratabile. FOTO: Antena 3 CNN
de B.C.    |    07 Oct 2024   •   11:10

România se află pe primul loc în Europa la decese din cauze prevenibile și tratabile, cu cheltuieli scăzute în sănătate și o speranță de viață sub media europeană, iar pacienții se confruntă cu întârzieri majore în obținerea medicamentelor. Medici și specialiști în politici de sănătate, reprezentanți ai ministerelor, furnizori de servicii medicale și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți caută soluții pentru ca România să iasă din aceste statistici negre în cadrul dezbaterilor de la conferința „Creșterea performanței și eficienței sistemului public de sănătate – soluții salvatoare”.

Reprezentant ASCOTID – Asociatia Copiilor si Tinerilor Diabetici-Mureş„Pe lângă asociația de pacienți pe care o reprezint, reprezint și colegii mei din România, asociațiile de pacienți cu diabet. Ar ajuta foarte mult educația pacientului. Vrem să construim un sistem sănătos. O subfinanțare a programelor naționale nu ne ajută să accesăm tehnologiile pentru pacienții pe care îi reprezint și un dialog permanent cu asociațiile de pacienți poate ne-ar ajuta să găsim soluții împreună.”

Reprezentant MSD Romania: „Aș vrea să adaug un accent deosebit pe vaccinare. Sunt cancere prevenibile, cum este cel de col uterin, care prin vaccinare poate fi eliminat. În al doilea rând, diagnosticarea precoce. De exemplu, cancerul de sân, dacă este diagnosticat în stadiul 1, există 98% șanse de vindecare, dacă există o diagnosticare în stadiul 4, șansele de supraviețuire scad la 27%. Tratamentul în stadii avansate ale bolii e de 10 ori mai scump decât tratamentul în stadii incipiente. Trebuie să avem în vedere faptul că accesul la tratamente inovative este esențial pentru a crește speranța de viață a pacienților oncologici și din punct de vedere bugetar, să trecem de la mecanismul de bugetare pe bază de execuție, plus minus 10-15% cu care se lupta Casa în fiecare an și încearcă să demonstreze că merită bani mai mulți și mereu i se spune că trebuie să facă reduceri de cheltuieli.”

×
Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
» Vezi toate știrile din Conferinţele România Inteligentă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close