Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele România Inteligentă Conferința România Inteligentă: Care sunt soluțiile pentru finanțarea sistemului de sănătate

Conferința România Inteligentă: Care sunt soluțiile pentru finanțarea sistemului de sănătate

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 11:56 07 Oct 2024 Modificat la 11:56 07 Oct 2024
conferinta romania inteligenta
Soluțiile pentru finanțare sunt: date, proces și predictibilitate, potrivit experților. FOTO: Antena 3 CNN

România se află pe primul loc în Europa la decese din cauze prevenibile și tratabile, cu cheltuieli scăzute în sănătate și o speranță de viață sub media europeană, iar pacienții se confruntă cu întârzieri majore în obținerea medicamentelor. Medici și specialiști în politici de sănătate, reprezentanți ai ministerelor, furnizori de servicii medicale și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți caută soluții pentru ca România să iasă din aceste statistici negre, dar și soluții pentru finanțarea sistemului de sănătate în cadrul dezbaterilor de la conferința „Creșterea performanței și eficienței sistemului public de sănătate – soluții salvatoare”.

Adi Ursu, realizator Antena 3 CNN: „Ar trebui un dialog susținut, să aibă continuitate nu doar finanțarea, ci și dialogul între Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, industria farmaceutică, asociațiile de pacienți, specialiștii din domeniul medical, inclusiv atunci când se face proiecția bugetară.”

Expert: „Soluțiile pentru finanțare sunt: date, proces și predictibilitate. Trebuie să fim foarte atenți ce date comparăm, pentru că dacă ne referim la procente din bugetul general consolidat, comparându-le cu procente din PIB, dacă introducem în fondurile pentru sănătate și ceea ce primim prin PNRR sau prin Programul Operațional de Sănătate, ajungem într-un fel în a compara mere cu pere sau să avem o shaorma cu de toate. E important să alegem datele care sunt relevante și să vedem cum se traduce finanțarea în niște rezultate în calitatea vieții pacienților.”

Adi Ursu, realizator Antena 3 CNN: „Eficiența contractelor cost-volum, cost-volum rezultat tocmai pentru a spori rezultatele finanțării în relația cu pacienții. Pot fi ele o soluție de eficientizare rapidă?”

Reprezentant MSD Romania: „Cu siguranță. Aceste contracte introduse în 2014, cu diverse iterații și modificări succesive reprezintă mecanismele care au facilitat accesul la medicație inovativă și au în condiții de eficiență sustenabilitate financiară și predictibilitate. Predictibilitatea nu e un cuvânt aruncat în van, ci trebuie să aibă în spate niște acțiuni.”

×
x close