Antena 3 CNN Life Sănătate Conferința Națională România Inteligentă. Cum pot fi ajutați românii pentru a avea asigurare privată de sănătate

Conferința Națională România Inteligentă. Cum pot fi ajutați românii pentru a avea asigurare privată de sănătate

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:23 17 Iul 2024 Modificat la 17:07 30 Iul 2024
medic concediu medical Westend61 - Getty Images
Doar 600.000 de români deţin o asigurare privată de sănătate / Caracter ilustrativ / Sursa foto: Westend61 / Getty Images

Doar 600.000 de români deţin o asigurare privată de sănătate. Un număr extrem de mic, deși beneficiile asigurării sunt foarte mari. Una dintre explicații este că statul nu a mai modificat de 10 ani plafonul prin care oferă facilități fiscale firmelor care le fac asigurări private angajaților. A rămas la cel mult 400 de euro pe an, deși inflația din domeniul medical a fost anul trecut la 20%.

Doar 18% din polițele de asigurări private încheiate de români sunt de viață și de sănătate. În timp ce 1,8 milioane de români și-au încheiat o asigurare privată de viață, la asigurările private de sănătate numărul este de 3 ori mai mic. 

 

 

Cifrele sunt cu atât mai alarmante cu cât sistemul public de sănătate este sub presiune - lucru conștientizat și de stat, care a decis să acorde facilități fiscale firmelor care oferă salariaților asigurări private. Doar că limita deducerii nu a mai fost modificată de 10 ani.

 



„400 de euro, dar problema este ca poți să îi folosești în multe alte domenii. Inițial, erau doar 400 de euro pentru sănătate și, ulterior, deductibilitatea a rămas tot 400 de euro, dar poți să o folosești în abonamente la sală și așa mai departe.

 

Ar trebui să existe și din partea Ministerului de Finanțe și un sistem mai clar de deductibilități care să încurajeze”, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, în cadrul  conferinței „VIITOR ASIGURAT”, organizată de Antena 3 CNN.

În timp ce deducerea fiscală nu s-a modificat, sănătatea nu a fost ocolită de scumpiri. Anul trecut, inflația din domeniul medical a ajuns la 20%.

„Această limită, în mod evident pentru cei care utitlizează deja în achiziționarea asigurării nu mai este suficient, asta este datorat eroziunii pe care o au alte servicii care au fost incluse în această limită. 

O să facem un efort constant ca să explicăm nevoia de a crește, pentru că acești bani la final de zi se întorc în sistemul public de sănătate susținând practic dezvoltarea sistemului”, a declarat Cristian Maier- Membru Board UNSAR.

 



„De la începutul mandatului am avut un focus pe o mai bună deductibilitate pe aceste asigurări, ca ele să prindă tracțiune la nivelul populației. Dialogul cu Ministerul de Finanțe este unul susținut inclusiv pe o mai bună partajare a înțelegerii pe zona de abonament și zona de asigurări”, a declarat Alexandru Petrescu, președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Soluțiile pentru îmbunătățirea sistemului de asigurări de sănătate au fost dezbătute în cadrul conferinței „VIITOR ASIGURAT”, organizată de Antena 3 CNN în colaborare cu Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

 

×
Parteneri
x close