Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele România Inteligentă Cât de importantă este prevenția în sănătate. Soluțiile salvatoare pentru pacienții cu diabet și boli de inimă

Cât de importantă este prevenția în sănătate. Soluțiile salvatoare pentru pacienții cu diabet și boli de inimă

un doctor se tine de mana cu un pacient
Specialiștii atrag atenția că numărul pacienţilor cu boli cronice este în creştere. FOTO: Getty Images
de B.C.    |    08 Oct 2024   •   11:10

A învăţa să mergem la medic atunci când nu ne doare nimic înseamnă să avem o viaţă lipsită de complicaţii care se traduce și în costuri reduse pentru sistemul de sănătate. Semnalul de alarmă în acest sens vine din partea specialiştilor care atrag atenţia că numărul pacienţilor cu boli cronice este în creştere, mai ales în lipsa unor măsuri clare de prevenţie. Din păcate, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces din ţara noastră. Un sfert dintre cei care au boli de inimă au şi diabet. Mai mult, cheltuielile pentru tratamentul diabetului zaharat s-au dublat în ultimii cinci ani. 

Un sistem de sănătate sustenabil se bazează pe dezvoltarea politicilor preventive. Aceasta a fost una dintre concluziile unanime ale conferinţei „Creșterea performanței și eficienței sistemului public de sănătate – soluții salvatoare”. Programele de educație și informare, prevenirea apariției bolilor, dar și prevenția secundară sunt esențiale pentru ca starea de sănătate a românilor să se îmbunătățească. Astăzi, România se află pe primul loc in Europa la decesele din cauze evitabile.

Alice Munteanu, medic primar cardiologie și medicină internă: „Eu vorbesc de partea de combinație între diabet și boală cardiovasculară, care este, de altfel, o bombă cu ceas, dacă pot să spun așa, pentru că de cele mai multe ori pacienții noștri vin deja în complicații.”

Acest semnal de alarmă al specialiştilor impune aplicarea unor măsuri urgente pentru a fi prevenite complicaţiile date de diabet, mai ales că nivelul cheltuielilor din sistem pentru tratamentul diabetului zaharat s-au dublat în ultimii cinci ani.

Mihai Comșa, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice: „Stilul de viață este ca o lecție teoretică, în care li se enunță o temă și nu mai sunt verificați decât la trei luni, la șase luni. Realitatea e că extemporalele date pe parcurs, aceste glicemii pe care le-ar putea vedea pacienții cu tip 2, le-ar schimba un pic perspectiva despre cum ar putea fi impactată valoarea glicemică și ar vedea că măsurile de acum nu i-ar mai duce către cardiologie.”

Prevenția secundară, extrem de importantă

Pste 800.000 de pacienți de la noi care au diabet zaharat tip 2 şi care urmează tratamentul cu antidiabetice orale nu beneficiază de mijloace de automonitorizare a bolii. Din acest motiv boala avansează în timp, iar pacienţii ajung insulino-dependenți, avertizează specialiștii. În aceste condiții extrem de importantă este și prevenția secundară, recunoaște ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „În momentul în care depinzi, de exemplu, de o moleculă inovativă la diabet sau la alte afecțiuni, lucrul ăsta duce și la această creștere pe care o observați dumneavoastră și care nu e corelată, de exemplu, cu creșterea numărului de pacienți.
Ea este corelată cu creșterea costurilor de îngrijire ale pacientului.”

Rodica Molnar, președintele Asociației Copiilor și Tinerilor Diabetici Mureș (ASCOTID): „Cred că normele realizate ar trebuie să fie nu doar administrativ, pentru că în teritoriu nu se întâmplă lucrurile chiar atât de bine. Am trimis sute de propuneri.”

Şi bolile oncologice exercită o mare presiune asupra sistemului medical, iar depistarea timpurie și accesul rapid la tratament pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România: „Aș vrea să dau exemplul cancerului de sân. În cazul în care este diagnosticat în stadiul unu, există 98% șanse de vindecare și de supraviețuire. În cazul în care există o diagnosticare în stadiu patru, șansele de supraviețuire scad la 27% și, de asemenea, tratamentul în stadii avansate ale bolii este de 10 ori mai scump decât tratamentul în stadii incipiente.”

Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România rămân cele mai scăzute dintre țările UE, în timp ce numeroase categorii sunt exceptate de la plata asigurărilor de sănătate - doar unul din trei români plătește asigurare de sănătate.

×
Citește mai multe din Conferinţele România Inteligentă
» Vezi toate știrile din Conferinţele România Inteligentă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close