Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele RO 3.0 Sistemul inovator de irigaţii care ajută agricultura şi generează economii, implementat la Buzău. Cât costă investiţia

Sistemul inovator de irigaţii care ajută agricultura şi generează economii, implementat la Buzău. Cât costă investiţia

Alina Drăguşin
2 minute de citit Publicat la 11:32 11 Apr 2025 Modificat la 11:34 11 Apr 2025
poza despre un sistem-inovator-de-irigatii-buzau
Valoarea investiţiei ar fi de aproape 250 de milioane de euro. Sursa foto: captură video Antena 3 CNN

Municipiul Buzău se pregătește să implementeze unul dintre cele mai ambițioase proiecte de irigații din România, utilizând apa semi-epurată de la stația de epurare a orașului. Prin proiectul inițiat de Primăria Buzău, aproximativ 12 milioane de metri cubi de apă vor fi redirecționați anual către terenurile agricole din municipiu și din alte 5 comune. Noul sistem de irigaţii va ajuta fermierii şi va genera economii semnificative. 

Autoritățile locale din Buzău vor construi o rețea de canale și conducte subterane pentru transportul apei tratate către terenurile agricole. Proiectul prevede amenajarea a două lacuri de acumulare: unul pentru pre-epurare naturală și un rezervor de stocare de volum mare, de unde apa va fi distribuită în sistemul de irigații.

"Cei 10 milioane de m³ de apă... 12, în curând, pentru că vom mai lega niște localități mari ale județului Buzău de stația de epurare de la Buzău. Vom utiliza de acolo... încercăm să utilizăm cei 10-12 milioane de m³ de apă în agricultură, respectiv: să desființăm dreapta biologică din treapta de tratare, care consumă cam două treimi energie electrică. Acea apă să o ducem într-un lac de vreo 60 și ceva de hectare. Prin procesul de fotosinteză dispare ceea ce este, cum să spun eu, în surplus în apa uzată: azot, fosfor şi potasiu, care sunt principalele elemente din care se fabrică îngrășămintele artificiale. Bineînțeles, pe baza unor analize serioase chimice vom distribui acea apă și vom încerca să facem, atenție, cel mai mare sistem de irigații de după '90 în România, să ajungem până la granița cu județul Brăila", a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, la Antena 3 CNN.

Această inițiativă nu doar că va aduce un beneficiu direct fermierilor, sprijinind culturile în perioadele de caniculă și secetă, dar va contribui și la reducerea costurilor energetice asociate proceselor de epurare. Investiţia ar fi de aproximativ 250 de milioane de euro.

"Compania de apă care este... în care Primăria Buzău este acționarul majoritar, cu 80%, este cel mai mare consumator de energie electrică din județul Buzău. Ne-am propus până la nivelul anului 2028 să avem independență cu stațiile de epurare, care înseamnă o treime din acest consum și până în 2030, că tot amintim de 2030, să devenim independenți total de rețeaua națională. Dar asta se datorează numai nu numai faptului că dezvoltăm ferme fotovoltaice și le dezvoltăm, și faptul că în momentul ăsta, de exemplu, datorită investițiilor făcute, avem cele mai mici pierderi în rețelele publice de apă din România. Atenție, momentul ăsta, foarte puțină lume vorbește de treaba asta. Avem 28% pierderi, pare mult, dar majoritatea, dacă nu chiar toate, depășești 50% unele, 70% pierderi", a mai precizat edillul Buzăului, Constantin Toma.

Proiectul a fost prezentat la Conferința națională RO 3.0 "Smart solutions for tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă și prosperă". Evenimentul a reunit lideri din diferite sectoare şi reprezentanţi ai Guvernului pentru a explora cum sustenabilitatea poate deveni fundamentul creșterii economice sănătoase în România.

×
x close