Câteva sute de tone de pet-uri sunt adunate în fiecare zi în ţara noastră, în principal în marile oraşe. Acestea sunt primele cifre la câteva luni de la lansarea acestui program de garanţie primire.
"Fie că vorbim despre companii din domeniul salubrităţii, fie că vorbim despre reciclatori, fie că vorbim despre staţii de sortare, sistemul de garanţie returnare produce nişte efecte pe care le simţim cu toţii.
Astăzi reuşim prin infrastructura municipală 12-13 la sută selectiv.
Dacă în mod tradiţional, din Municipiul Bucureşti, la staţiile de sortare reuşeam într-o lună de zile să avem 200 de tone de pet, astăzi la punctul de numărare şi sortare din Otopeni facem în fiecare zi avem o cantitate similară. Asta înseamnă că sistemul funcţionează.", spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Companiile private spun că acest sistem, deşi este unul de mare succes, mai există câteva situaţii pe care statul nu le-a anticipat.
"Ştiu foarte bine că există o industrie paralelă. Sunt colectori autorizaţi şi neautorizaţi, dar nu trebuie să fie eliminaţi ci utilizaţi. Se cotrobăie în toate containerele din marile oraşe, se culeg peturile. Sunt oameni care reuşesc prin sârguinţa lor să colecteze câte 200-300 de lei pe zi.", a precizat Ilie Ionel Ciuclea, Președinte Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor
Tot în aceeaşi industrie a apărut şi problema deşeurilor contaminate care nu mai pot fi reciclate. În cazul lor, ar trebui achiziţionate maşinării speciale pentru distrugerea acestora.
Tot ce înseamnă deşeuri neutilizabile trebuie să ajungă în industrie chiar dacă trebuie umblat la acordul fin.
Sub sloganul "Construim poduri pentru un viitor mai verde și mai durabil", evenimentul a adus împreună reprezentanți ai guvernului, ai mediului de afaceri, ai organizațiilor non-guvernamentale și ai societății civile pentru a vedea ce solutii avem la indeamana pentru a crea un viitor sustenabil.