Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele RO 3.0 România accelerează tranziția energetică: proiecte verzi, investiții masive și soluții de stocare

România accelerează tranziția energetică: proiecte verzi, investiții masive și soluții de stocare

Andrei Paraschiv
2 minute de citit Publicat la 18:20 14 Apr 2025 Modificat la 18:28 14 Apr 2025
panouri solare si eoliene
Energia verde ajunge, în anumite zile, să aibă o pondere importantă în consumul energetic naţional, iar în următorii cinci ani România și-a propus ca ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie să depăşească 40%. Foto: Getty Images

Energia verde ajunge, în anumite zile, să aibă o pondere importantă în consumul energetic naţional, iar în următorii cinci ani România și-a propus ca ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie să depăşească 40%. Este un pilon important în energia circulară şi sustenabilă fiind şi tema conferinţei RO 3.0 "Smart solutions for tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă", organizată de Antena 3 CNN.

Peste 40% din energia României a provenit din hidrocentrale. Reuşita se datorează funcţionării celor șase grupuri de la Porțile de Fier I, în urma mai multor investiţii. Însă sursele curate de energie nu se opresc aici.

"La Crucea, a fost finalizat un parc eolian performant, cu o capacitate de stocare de 36 MW și autonomie de până la 72 de ore. Acest proiect reprezintă un sprijin important pentru sistemul energetic național și este primul de acest tip din România. Urmează și alte proiecte similare, care sunt deja în pregătire. Pentru proiectul Gogoșu, documentația este în desfășurare, iar pașii următori vizează finalizarea acesteia, în conformitate cu cerințele legale", a declarat Kàroly Borbèly, CEO Hidroelectrica.

Energia verde este un pilon de bază într-o economie sustenabilă. În paralel, se dezvoltă și soluții de stocare a energiei.

"Finalmente, țara aceasta are în lucru proiecte energetice de 700 de megawați – hidrocentrale aflate într-un stadiu de execuție între 70% și 98%, în care s-au investit peste 11 miliarde de lei și pe care suntem datori să le finalizăm. Desigur, există și proiecte pentru care, tocmai din cauza – sau, dacă vrem, datorită – standardelor de mediu, a fost necesară ajustarea planurilor pentru a respecta aceste norme. Dar este esențial să și producem energie. Este exact cazul de la Răstolița", a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

În ultimii ani, sectorul energiei şi al gazelor naturale a fost afectat de diverse crize, generate de situaţia geopolitică. În acest timp, România a implementat măsuri pentru a-și crește capacitățile de producție în acest domeniu.

"Contăm, la ora actuală, foarte mult și vom conta și mai mult, pentru că în ultimii șapte-opt ani s-a investit considerabil în rețeaua de transport și în infrastructura de cazare, atât la nivel intern, cât și în ceea ce privește interconectările. Am trecut de pe ultimele locuri din Europa și am ajuns să fim a patra companie din Europa, ceea ce a contribuit semnificativ la creșterea prestigiului țării", a adăugat directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Principiile economiei sustenabile şi importanţa energiei verzi au fost dezbătute în cadrul conferinţei RO 3.0 "Smart solutions for tomorrow. Sustenabilitate și responsabilitate – căi sigure pentru o dezvoltare durabilă", organizată de Antena 3 CNN.

×
x close