Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a vorbit despre importanța noilor tehnologii ca instrumente de sprijin pentru societate.
O preocupare majoră a oamenilor este dacă tehnologia va deveni conducătoare sau vom reuși să rămânem doar beneficiari ai progresului tehnologic.
"Ministerul pe care îl conduc chiar reprezintă ministerul viitorului. Avem componenta de cercetare și inovare care este baza pentru tot ce este nou și avem și instrumentul folosind resurse digitale.
E un fapt cunoscut deja, faptul că la doi ani, capacitatea de procesare și de calcul se dublează la nivel mondial. În același timp, prețul pentru acest lucru scade de două ori. Dacă vorbim de noile tehnologii care definesc viitorul, aș da ca exemplu tehnologiile cuantum.
Citește și: Antena 3 CNN lansează RO 3.0: Planuri și perspective pentru România
Dacă astăzi cel mai modern computer din lume poate să facă o operațiune undeva la 10.000 de zile, un computer cuantum o va putea face doar în patru minute", a precizat Bogdan Ivan Gruia.
Ministrul Digitalizării a evidențiat necesitatea utilizării acestor tehnologii în mod conștient, fără a pierde din vedere aspectele umane.
"În această cursă a tehnologiei, modul în care niște state sunt lideri vor ajunge să nu mai fie lideri peste 10 sau 20 de ani, ne dă oportunitatea și nouă, celor care astăzi nu suntem lideri, ca în 10 sau 20 de ani să fim lideri, să fim în top 10 națiuni.
Avem o resursă aproape inestimabilă de creier.
Mare parte dintre acești oameni merg în afară pentru că România nu le oferă posibilitatea de a inova așa cum le permite intelectul lor.
Împreună cu universitățile, cu mediul privat, avem un start important legat de parteneriatul public privat în verticala de cercetare, inovare, dezvoltare", a spus Bogdan Ivan Gruia, ministrul digitalizării.