În luna august 2023, Guvernul a decis plafonarea adaosului comercial pentru produse considerate a fi de bază.
Atunci, cofrajul de 10 ouă costa 10 lei, laptele bio costa 9 lei, iar pulpele de pui aveau preţul de 11,5 lei/kilogram. Acum însă, preţurile au început să crească, în ciuda faptului că ordonanţa este încă în vigoare.
”Noi am înțeles rațiunile măsurii. Am căutat să răspundem la această decizie. Acest gen de decizie este calibrată pentru situații deosebite. Vorbim de o piață dinamică și schimbări permanente. S-a decis prelungirea acestei plafonări”, a declarat George Bădescu, Director Executiv Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR).
Acum, statul se gândeşte la crearea unui mecanism pentru a stabiliza preţurile, inspirat de ordonanţa plafonării.
9 din 14 alimente cu adaos comercial plafonat s-au scumpit în ianuarie faţă de decembrie 2023, conform datelor oficiale INS.
”Am făcut un studiu. Am văzut efect, dar ne uitam la inflație și ne spune că scăderea prețurilor a avut impact la inflație. Măsura viza ajutorarea populației cu resurse mai limitate care cumpără aceste produse de bază și la ele s-a văzut o scădere a preturilor”, a declarat Bogdan-Marius Chiritoiu, Președinte al Consiliului Concurentei.
”Au fost scăderi importante de la 8% pana la 28-30%. Această OUG este valabilă până pe 31 martie. Săptămâna viitoare o să avem o întâlnire cu ministrul Economiei, retail, procesatori, sa încercăm un mecanism. Deja lucrăm în cadrul Ministerului Agriculturii să se aplice pentru toate produsele agroalimentare”, a declarat și Florin Barbu, ministrul Agriculturii.
La conferinţa "Gustul Viitorului. Industria alimentară și retailul din România pentru următorii 7 ani" au fost prezenți atât miniștri cu portofolii extrem de importante din Guvernul condus de Marcel Ciolacu, dar și reprezentanți din industria de retail, din producție sau din zona de procesare.