Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele RO 3.0 Din 2027, România devine cel mai mare producător de gaze din UE

Din 2027, România devine cel mai mare producător de gaze din UE

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 09:59 30 Apr 2024 Modificat la 09:59 30 Apr 2024

De asemenea, cu alte investiţii mari în infrastructură vom scăpa definitiv de gazul rusesc, spun cei din industrie. 

Chiar şi Comisia a înţeles că acum gazul nu poate fi exclus, chiar dacă avem de îndeplinit anumite ținte de mediu până în 2030. 

Proiectul de 1,6 miliarde de euro de la Marea Neagră va extrage gaze peste trei ani din zăcământul Neptun Deep şi va plasa România în topul producătorilor globali. 

"Proiectul Neptun Deep este atât de important datorită faptului că este un proiect de ultimă generație, vorbim de opt sonde care vor produce aproape cât toată producția on-shore a României. 

Dat fiind faptul că în acest moment în Europa mai sunt doar trei țări producătoare de gaz natural, am rămas această enclavă a gazului natural care trebuie să aibă puterea să impună anumite limite și la nivel european", spune Răzvan Popescu, director general Romgaz.

"Gazul natural este viitorul, adică trebuie să ne raportăm la cifrele mondiale și dacă ne uităm aici atent, producția la nivel mondial în 2019 a crescut cu 8,01%, iar consumul cu 6,94%. 

În 2020 am avut o scădere din cauza Covid-ului, după care 2021 a depășit anul 2019. Adică asta înseamnă că până la urmă lumea înțelege și industria și economiile sănătoase înțeleg faptul că trebuie să consume gaze naturale", a precizat Antal Istvan-Lorant, președintele Comisiei pentru energie din Senatul României.

În paralel se lucrează la alte proiecte care ar urma să ne rupă de tot de gazul rusesc. 

Principalul este Coridorul Vertical care va reuși să transporte 10 miliarde de metri cubi de gaze. 

"Suntem solicitați în terțe zone ale globului de a fi parteneri ai autorităților publice locale, ale statelor, cât și companiile private de a implementa gazoducte", a spus şi Ion Sterian, CEO Transgaz.

Însă odată cu aceste proiecte trebuie relaxate și țintele de mediu ale Comisiei Europene.

"Cred că s-a schimbat deja percepția în ceea ce privește nevoia de a privi lucrurile mai echilibrat, cred că vom rămâne și în perioada următoare cu un focus puternic pe transformarea generată de green deal, de pactul verde european. 

Obiectivele anului 2030 sunt nişte obiective aflate deja în legislaţie. Ele trebuie duse la îndeplinire, pot fi rediscutate, tranziția poate fi rediscutată. 

E mult mai bine să luăm gaz din UE, chiar dacă gradual consumul va scădea în următorii ani decât să îl importăm din afara Uniunii Europene", a adăugat Cristian Buşoi, preşedintele Comisiei ITRE (Comisiei pentru industrie, cercetare și energie) din Parlamentul European.

Toate discuțiile au avut loc luni, într-un summit organizat de Antena3 CNN, pe platforma RO 3.0, "Restart&Repower Romania".

×
x close